Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени
Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени / снимка: БГНЕС, архив
Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени
79927
Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени
  • Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени

Парламентарни сили отново се разминаха за бъдещето на конституционните промени. Лидерът на социалистите Михаил Миков заяви, че няма да подкрепят самоцелни промени. Председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че няма да подкрепят конституцията с единствената цел да укрепят властта, ако това е идеята.

ГЕРБ събра необходимите подписи за промени в Конституцията

„Няма да подкрепим такива самоцелни промени в конституцията, чиято едничка цел е овладяване и натиск на съдебната система, опаковани като т.нар. реформа”, заяви Михаил Миков, лидер на БСП.

Избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на стената. Това е много ясно изразено условие. Освен това много е важно мнозинството първо да реши  вътре в коалицията откритите въпроси, спорове, защото те нямат консолидирана позиция, за да се обърнат и към опозиционните партии”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Това е началото на процеса. Нека да се включат в работата на конституционната комисия, да направят своите предложения, да ги обсъдим всички заедно и да търсим някакъв консенсус около който да се обедини парламента. Както се е обединила българската нация според социологическите проучвания,че е необходима радикална съдебна реформа. Според мен до края на годината може да имаме приета промяна в конституцията. Не искам да определям срокове, не е толкова важен периодът, важно е да се случи”, каза Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

По думите вече има събрани над 100 подписа, а по конституция са необходими 60. „Въпросът е да се изчака, защото някои от парламентарните групи все още умуват дали да се подпишат”, заяви още той в кулоарите на парламента.

Осемте народни представители от партията „Български демократичен център”, които са част от Парламентарната група „Български демократичен център”, също се подписаха днес като съвносители на Законопроекта за промяна в Конституцията. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Като конструктивна опозиция народните представители от партия БДЦ ще внесат предложения за промени в законопроекта между първо и второ четене, се посочва в съобщението.

За нас е ясно, че реформа в съдебната система трябва да има, коментира пред журналисти в Народното събрание д-р Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ БДЦ. По важните въпроси, засягащи развитието на страната ни, „всяка политическа сила би следвало да прояви държавническо мислене”, смята тя.