Потят ли се плувците?
Потят ли се плувците? / Thinkstock/Getty Images

Потят ли се плувците?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Като се изпоти човек се казва „вир вода стана". Но като си във вода и си мокър, как става ясно, каква част от теб е собствената ти пот и каква водата. Всъщност въпросът с потенето на плувците не е нов и са правени доста изследвания, сравнителни анализи и какво ли още не. В началото, преди доста време, се е смятало, че плувците не се потят, тъй като естествената функция на потта да охлажда тялото е заменена от околната среда, тоест водата. Водата наоколо охлажда плувеца, но и пречи на тялото му да контролира собствената си температура, което тотално не е вярно.

Плуването е сериозно аеробно упражнение, изискват се доста усилия и е съвсем естествено тялото да са загрее. Много зависи, разбира се, колко бързо, на какво разстояние и при каква температура се плува. Проблемът е, че макар ние днес да знаем със сигурност, че по време на плуване тялото отделя пот, изключително трудно е да кажем колко и да го сравним с други упражнения. Причината е, че това се прави по един единствен начин-с изследване. Мери се теглото преди плуване и след това. Обстановката е контролирана, плувците са с телесна температура 36 градуса, водата с 27, професионални и непрофесионални плувци участват в експеримента, който трябва да докаже схващането, че при плуването се губи по половин литър на час вода от организма. Сравнено с бягането, където е 1 литър, значи два пъти по-малко, а сравнено с колоезденето-1/5 л, тоест 3 пъти по-малко. Мъжете напълно се вписват в това разбиране. При тях това общо взето е правило.

Но при жените се наблюдава нещо много любопитно. Те излизат от водата по тежки, отколкото са били преди това, което е странно. Все едно не само не са се потили във водата, но и тялото е абсорбирало допълнително вода. Това всъщност показва, че няма как да сме сигурни, а и да има универсални изводи-кой колко се поти по време на плуване и колко точно вода абсорбират клетките ни, докато го правим. Така например ако се потопим във вода с температура 30 и над 30 градуса тялото ни започва да се поти дори преди да сме започнали да плуваме.

Целият проблем с потенето на плувците може и да ви изглежда забавен, но има своя много сериозна практическа стойност. Как да се поддържа хидратацията на атлетите? Без да се знае точно колко вада губят, докато извършват тази физическа дейност, доста сложно става да се предвиди как точно да бъдат добре хидратирани, предвид по-добрите резултати, които целят. Ето как плувците се оказват по-застрашени от дехидратиране от доста други спортове. Днес универсално се приема, че плувците, говорим за професионалистите, се потят точно толкова, колкото и спортистите в други области, но по ред причини, както вече изяснихме, това е трудно доказуемо по научен път и просто се приема.

Ако се върнем към въпроса дали се потят плувците, да, със сигурност се потят. Колко точно? Е, в зависимост от това къде са плували, колко дълго, в каква температура, каква е физическата им подготовка и така нататък. Но това, че клетките абсорбират вода съвсем не означава, че тялото не се дехидратира. И за да бъде преодоляна тази дехидратация преди плуване, задължително пийте вода. Разбира се, добре е да не е тази от басейна, в който плувате и в който, както стана ясно, се потите.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате