Ваня Кастрева: Матурите не се продават от МОН
Ваня Кастрева: Матурите не се продават от МОН / снимка: БГНЕС, архив

„Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност", коментира пред Нова телевизия случая с теча на отговорите на матурите зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

„Колегите, които създават задачите, нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен нас двамата с министитъра, имаше още 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

Вчера стана ясно, че могат да бъдат купени отговорите на матурите. Репортер на Нова телевизия под прикритие успя да се сдобие с верните отговори на теста по български език по време на самата матура.

Той сключил сделката няколко дни преди изпита. И в самия ден получил два смс-а с верните отговори. Така че зрелостник с добре скрит мобилен телефон би могъл да препише успешно и да изкара матурата. И всичко това само за 100 лева.

Източник: Novanews.bg