Работници с трудови договори за ден ще берат плодове, зеленчуци и розов цвят
Работници с трудови договори за ден ще берат плодове, зеленчуци и розов цвят / снимки: БГНЕС
Работници с трудови договори за ден ще берат плодове, зеленчуци и розов цвят
79906
Работници с трудови договори за ден ще берат плодове, зеленчуци и розов цвят
  • Работници с трудови договори за ден ще берат плодове, зеленчуци и розов цвят

Кабинетът одобри въвеждането на еднодневни трудови договори за агросектора. Чрез тях ще се дава възможност на регистриран земеделски стопанин да сключва такъв вид договор с работник за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии, които не изискват специална квалификация.

Договорите ще са за не повече от 90 работни дни в календарната година, а работодателите няма да изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, да връчват длъжностна характеристика или да издават заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока.

С промяна в Кодекса на труда кабинетът одобри въвеждането на еднодневни трудови договори. Предлага се приемането на нова законова разпоредба, с която регистриран земеделски стопанин да сключва такъв вид договор с работник само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии, които не изискват специална квалификация.

По този вид договор работник ще може да полага труд не повече от 90 календарни работни дни годишно, като работодателите няма да изпращат уведомления в Националната агенция по приходите, да връчват длъжностна характеристика или да издават заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на неговия срок.

Предвижда се тези работници да се осигуряват само във фонд „Пенсии" и фонд „Трудова злополука и професионална болест". Паричните обезщетения пък при евентуална трудова злополука и професионална болест се трябва да се изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарни дни. Създава се и възможност за времето, през което ще бъдат наемани, хората да бъдат здравно осигурявани, а вноските да се внасят авансово от работодателите с тези за социално осигуряване.

Работници с трудови договори за ден ще берат плодове зеленчуци и розов цвят
netinfo
Друго предложение е полагащите труд по време на сезонната селскостопанска работа да не се лишават от парични обезщетения за безработица. С наредба от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин се предвижда да се определят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тези трудови договори.

В законопроекта има предложение и за промяна относно установяването на работно време с променливи граници. С регламентацията на трудовия договор за един ден очакванията са за приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване с до 19 200 000 лв. и от данъци върху доходите на физическите лица с до 5 300 000 лв.