Бъдещ концесионер обещава 500 нови работни места на летище Горна Оряховица
Бъдещ концесионер обещава 500 нови работни места на летище Горна Оряховица / DarikNews.bg

Американски инвеститор, заявил концесионни намерения към летището в Горна Оряховица, възнамерява да разкрие 500 нови работни места в региона, съобщи Гроздан Караджов, председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Той е на посещение в региона по покана на депутата от Реформаторския блок и зам.-председател на НС Иван Иванов. Двамата се срещнаха по-рано днес с ръководството на летище Горна Оряховица, за да обсъдят възможностите за реализиране на концесията.

Бъдещият концесионер е представил план, според който иска да развива летището като специфичен карго център, запазвайки основната му дейност –  да се обслужват полетите от гражданско естество, поясни Караджов. По думите му през следващите десетина години оборотът на товарите ще нарасне до такава степен, че около В. Търново ще се развият зони за логистика, спедиции, преопаковане и изпращане на товари до различни дестинации. Затова регионът ни ще има нужда от развитие на карго хъб и съответно терминал по въздух. Очаква се до края на месеца условията по концесията на горнооряховското летище да бъдат внесени в Министерския съвет от ресорния министър Ивайло Московски. При успешни преговори между държавата и американския инвеститор е възможно до края на годината концесионерът да започне да изпълнява своя план, посочи Гроздан Караджов.

Заявката за инвестиции е летището да развива производствена дейност в областта на авиационната индустрия. Намеренията на инвеститора е тук да пристигат на последния си полет самолети, които излизат от употреба. След това те ще се разглобяват, частите ще се тестват и рециклират. В Европа все още няма изградено предприятие за подобна дейност, която не може да се роботизира, а изисква работна ръка, обясни шефът на транспортната комисия. Заявената инвестиция е за над 100 млн. евро.

Караджов прогнозира, че разработването на карго хъб ще доведе след себе си до разкриването на нови малки и средни предприятия със спомагателни и съпътстващи бизнеси. Реанимирането на летището е много важен проект и заработването му ще подобри като цяло икономическата активност в региона, подчерта зам.-председателят на парламента Иван Иванов.