Дискутират въздействието на скалното катерене върху дивата природа
Дискутират въздействието на скалното катерене върху дивата природа / снимка: БГНЕС, архив

Кръгла маса на тема „Въздействието на катеренето и други outdoor спортове върху дивата природа по скалите” ще се проведе в Пети корпус на ВТУ. Форумът ще бъде открит от 11,00 ч. в зала В203 (вход от Институт Конфуций). Кръглата маса ще представи работата на проекта „Не сме сами на скалите”. Поканени за участие в срещата са представители на катерачни клубове от Северна България и представители на отговорните институции (Регионални инспекции по околна среда и води, Дирекции на природни и национални паркове). От страна на проекта ще презентират Боян Петров, Андрей Ралев и Симеон Арангелов.

Сред дискутираните теми ще бъдат безпокойството на защитени скалолюбиви видове животни при скално катерене, както и законодателството и възможностите за регулация на катеренето в резервати. Ще се разгледат конкретни случаи като достъпа за катерене в пещерата „Проходна” и в защитена местност „Кайлъка”, както и проблеми с достъпа до катерачни обекти в района на Велико Търново. Не на последно място ще бъде представени добри практики от чужбина, както и сайтът „Не сме сами на скалите” – www.balkani.org/skali.

Кръглата маса се провежда в рамките на проект „Не сме сами на скалите” на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Целта на инициативата е да се започне така нужният диалог между катерачите (и други екстремни спортисти), представителите на природозащитни организации и институциите в България, за да се регулира катерачната дейност в страната. Без да се създават излишни ограничения и забрани, проектът цели да осигури условия за безпроблемно и съвместно съществуване на дивите животни и хората. В екипа участват експерти биолози, които в същото време са запалени катерачи, алпинисти, пещерняци – Боян Петров, Андрей Ралев, Симеон Арангелов и Георги Стоянов. Проектът „Не сме сами на скалите” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.