По какво си приличат хората и павианите?
По какво си приличат хората и павианите? / Thinkstock/Getty Images

Онези, които си приличат, се привличат. Това се отнася за хората, но дали е в сила за маймуните? Дали по подобие на хората тези социални животни се организират в групи, които споделят едни и същи интереси? За да отговорят на този въпрос, учени от университета в Кембридж изследвали павиани чакма Papio ursinus в разстояние на 6 години в природен резерват в Намибия.

Учените ползвали няколко показателя за сравнение в рамките на изследването си - възраст, социален ранг, пол, смелост. Резултатите показали, че павианите прекарват повече време с онези свои събратя, с които си приличат.

Учените изхождали от хипотезата, че колкото по-висока е оценката за някого, толкова по-силна е връзката с него. Те анализирали данните за индивидите, които взаимно се пощят, от една страна и за онези, които са на разстояние по-малко от 5 метра един от друг, от друга. Оказало се, че в 88 на сто от случаите павианите, които взаимно се пощят, са на една и съща възраст и с един и същ социален ранг.

Освен това в 67 на сто от случаите те са най-смелите в групата - учените преценили времето, което отделя всяка маймуна, за да опита непозната храна. Същевременно полът не оказва влияние - мъжките и женските екземпляри прекарват толкова време заедно, колкото и представителите от един и същ пол.

Учените заключили също, че индивидите, които са на разстояние по-малко от 5 метра един от друг, имат по-малко общи "параметри" - двамата индивиди имали различен социален ранг в 63 на сто от случаите, проявявали смелост в едва 33 на сто от случаите и само 25 на сто от тях били на една и съща възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society of Open Science.

Източник: БТА