Компания планира да конструира самолет, който ще лети на Венера
Компания планира да конструира самолет, който ще лети на Венера / Thinkstock/Getty Images

Аерокосмическа компания от САЩ планира да конструира надуваем витлови самолет, който ще лети през плътната атмосфера на Венера, съобщава сайтът Спейс.

С амбициозния си проект компания Northrop Grumman ще се включи в надпреварата „Нови граници” на НАСА за нови мисии за изследване на Слънчевата система с наградна стойност 1 млрд. долара. Екипът, който спечели състезанието, трябва да има готовност да изстреля апарата си около 2021 г.

Концептуалният самолет на Northrop Grumman е наречен VAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform). Летателният апарат ще се задвижва от витла, захранвани от слънчеви батерии и ще бъде с надуваема вътрешност, а разстоянието между крайните точки на крилата му ще бъде 55 м - почти двойно по-голямо, отколкото на „Боинг 737”. Самолетът ще развива максимална скорост от 220 км/ч.

Проектът предвижда самолетът VAMP да лети през плътната атмосфера на Венера, съставена основно от въглероден диоксид, и да я изследва на място, както и да наблюдава негостоприемната повърхност на планетата.

Температурата на повърхността на Венера надхвърля 460 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-голямо от това на Земята. В подобни условия съветските сонди „Венера” от 60-те години на миналия век издържаха на повърхността на планетата не повече от час, преди да „излязат извън строя”.

Самолетът VAMP обаче ще работи в по-благоприятна среда, в която мисията му ще може да продължи с месеци, и дори години. Апаратът ще лети на разстояние между 50 и 70 км над повърхността на Венера, в район от атмосферата, в който налягането е близко до земното, а температурата е около 15 градуса по Целзий.

Източник: БТА