Европа е все още разделена относно хомосексуалните бракове
Европа е все още разделена относно хомосексуалните бракове / снимка: Guliver/Getty Images

На 22 май Ирландия гласува на референдум за или против хомосексуалните бракове и засега според допитванията подкрепата за тези бракове е по-голяма от отхвърлянето. Но Европа е разделена по въпроса за еднополовите бракове, отбелязва в. „Журнал дю диманш”.

Ирландия се очертава да стане 12-ата европейска страна признаваща еднополовите бракове. Първи го направиха парадоксално страни, в които населението е силно религиозно като Испания през 2005 г. и Португалия 2010 г., а Франция, където хората все по-малко посещават църквите трябваше да изчака 2013 г., за да признае хомосексуалните бракове.

Премиерът на Люксембург сключи еднополов брак с белгийски архитект

Последен към лагера на страните признали този тип бракове се присъедини Люксембург, чийто премиер в петък се омъжи за приятеля си.

Противници на идеята засега са страни, славещи се със силните си религиозни традиции като Италия, Полша и Гърция, както и нови членове на ЕС като България, Словакия и Латвия, в които комунизмът и религията дълго време заклеймяваха хомосексуалистите.

Ако Ирландия приеме еднополовите бракове на 22 май, то за едно поколение тя ще е успяла да премине от криминализирането на хомосексуализма към законовото признаване на гей браковете. Това е напредък в юридически план, но и знак за политическа зрялост, отбелязва изданието.

Източник: БТА