Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“
Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“ / организатори

Любими арии и теми от класическата музика оживяват в джаз вариант на четвъртото издание на международния фестивал от 11 до 13 юни

„Където Операта суингира" - под това мото ще протече Международният фестивал „Джаз форум Стара Загора" от 11 до 13 юни 2015 г. в Града на липите.

Тематичният фокус на четвърто му издание е любопитен и на пръв поглед парадоксален. Как взаимодействат джаз и опера, как строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, има ли граница между жанровете и как те взаимно си влияят - ще демонстрират участниците в трите фестивални дни.

„От четири години насам поставяме началото на джазовото лято в България, защото фестивалът ни е първият голям форум за тази музика през годината. Фестивалната ни програма за всяко издание е обединена около ярък тематичен център. За нас е от особена важност да представяме проекти, които са концептуално издържани и с участието на безкомпромисни музиканти от България и чужбина" - коментира артистичният директор Венцислав Благоев.

И тази година форумът посреща музиканти от четирите краища на света в амбицията си да е сред водещите джазови събития не само в България, но и на международно равнище. Специален гост на Стара Загора ще бъде един саксофонист, отдавна превърнал се в джаз икона и с огромен принос за развитието на жанра, оперна прима ще пее джаз, а джазова звезда ще пее опера, очаквайте и много други изненади - открехват завесата организаторите.

„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет". Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на фондация „Америка за България" и „Контур Глобал". И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна".