Експерти: Валежите били виновни за потопа в Мизия, не язовирите
Експерти: Валежите били виновни за потопа в Мизия, не язовирите / снимка: Министерство на отбраната

Наводнението в Мизия на 2 срещу 3 август 2014 г. е причинено от природно бедствие, което се случва веднъж на 1000 години, според изготвената експертиза по досъдебно производство. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото от Районната прокуратура в Оряхово Владимир Сираков.

Той припомни, че досъдебното производство бе започнало по член 325, ал. 2 от Наказателния кодекс в първите дни на бедствието, при което загинаха двама, а стотици жители на Мизия останаха без дом.

Стотици трупове на животни и птици в Мизия

В Окръжната прокуратура във Враца прокурор Сираков представи пред журналисти експертизата за причините за наводнението, направена по досъдебното производство, заради големия обществен интерес. Експертизата, съдържаща повече от 200 страници, е изготвена от водещи научни работници от БАН, Софийският университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Направено е включително и компютърно моделиране на наводнението в Мизия с използването на военна технология, посочи наблюдаващият прокурор.

Воден ад в Мизия: Искат генерално решение за водите на реките Скът и Огоста

Заключението на експертите е, че бедствието се дължи на количествата валежи, паднали в края на юли и началото на август в района на река Скът,- 130-140 милиметра на квадратен метър, високото ниво на подпочвените води и преовлажнеността на почвата, която повече не е могла да поема големите количества вода.

Важен фактор е водосборът на река Скът - 1074 кв.км, както разположението на град Мизия в най-ниската точка на област Враца с надморска височина от 20 до 40 м. В резултат през града по време на бедствието е преминала приливна вълна от 60-80 млн. куб.м според експертите.

Районна прокуратура в Оряхово се е самосезирала за наводнението в Мизия

Заключението е, че става дума за рядко катастрофално явление, на което всички хидроинженерни съоръжения по река Скът не са могли да окажат сериозно възпиращо действие.

Досъдебното производство срещу неизвестен извършител за предизвикване на наводнение, довело до жертви и значителни щети, ще бъде прекратено по този текст от НК въз основа на експертизата, посочи Владимир Сираков.

При изготвянето на експертизата и в хода на досъдебното производство са събрани и допълнително данни, които се отнасят за адекватните действия за защита на населението от страна на местните и на държавните власти, допълни той. Прокурор Сираков уточни, че всички тези материали ще бъдат внесени в Окръжната прокуратура за произнасяне по компетентност.

Източник: БТА