Барак Обама отдаде почит към Би Би Кинг
Барак Обама отдаде почит към Би Би Кинг / снимка: Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама отдаде почит към китариста Би Би Кинг, който почина на 89-годишна възраст, съобщи АФП. Обама прецени, че блусът е загубил своя крал, а Америка - една легенда.

Изтъквайки особеното въздействие на музика, която „остава в паметта ви и ви кара да танцувате”, президентът припомни, че след като бил подтикнат от легендарния музикант по време на концерт в Белия дом преди три години, взел микрофона и се опитал да изпълни песента „Sweet Home Chicago”.

„Никой друг не е вдъхновявал толкова много талантливи музиканти, никой не е направил повече за блуса от Би Би Кинг”, отбеляза Обама.

Известният китарист Ерик Клептън също отдаде почит към своя приятел Би Би Кинг. „Искам да изразя тъгата си и да благодаря на Би Би Кинг”, заявява той във видео с времетраене малко повече от една минута, което е качено на страницата му във Facebok.

„Той бе като маяк за всички онези, които обичат този жанр в музиката. Благодаря му от цялото си сърце. Ако не сте запознати с творчеството му, ще е добре да чуете албума му „B.B. King Live at the Regal”, с който за мен започна всичко, когато бях млад китарист. Искам да благодаря за вдъхновението, което той ми носеше през всичките тези години, и за приятелството, което ни свързваше. Днес не са останали много китаристи, които да се доближават до неговия неповторим стил”, споделя още той.

Клептън, който на 30 март навърши 70 години, започна поредица концерти в Ройъл Албърт хол в Лондон, които ще продължат до 23 май.

Източник: БТА