11 факта за… покрития плувен басейн в Стара Загора
11 факта за… покрития плувен басейн в Стара Загора / netinfo

С одобрен инвестиционен кредит от близо 2 млн. лв. по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA той е на прага на чисто нова страница в своята история

1. „В Стара Загора е открит дворец на плувците."

С това заглавие на първа страница излиза в-к „Септември" на 29 април 1972 г. Басейнът с олимпйски размери е завършен година по-рано и е втори по големина в страната. А Стара Загора е единственият голям град в България без свой покрит плувен басейн.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

2. Иронията настрана, това е дворецът на плувците днес.

„Имаше едни винкели, ръждясали - падаха, както стоят. Плаче за ремонт," клати глава дългогодишният треньор и бивш управител на басейна Ганчо Петров. „Водата се поддържа и е много хубава, обаче като влезете, не ви вдъхва доверие, нали? Да беше един красавец, ехей... А той ден по ден се разпада."

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo
3. Както всеки 44-годишен, басейнът помни и възходи, и падения.

„Като цяло си беше институция. По онова време друг закрит басейн в града нямаше," разказва ни местен жител, почти връстник на басейна. „Който плуваше, плуваше там." После започват да се редуват периоди на пълна суша и бегли опити за ремонт и възраждане. Включително като градски плаж с пясък, чадъри и шезлонги пред остъклената фасада.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

4. Плувните коридори и съблекалните могат да разказват много и забележителни истории. Но сред тях не фигурира глава „Основен ремонт".

Както вече стана ясно, по-скоро натрупахме материал под надслов „Вънка спира да вали - вътре продължава." Поддържането на закрит плувен басейн с цел насърчаване на професионалния и масов спорт (т. е. със символични цени на билетите) се оказва изключително скъпо начинание за всяка община, дори плуването да й е приоритет.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

5. Без значение от колебливия статус и състояние на басейна през годините обаче старозагорските плувци не спират да носят медали и спортна слава на града.

Време е в нашата история да се появи Златната рибка...

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

6. Едно от децата, буквално израснали в този басейн, е Петя Петрова.

„Златната рибка" я наричат преподавателите и съучениците й от спортно училище „Тодор Каблешков". Допускаме, че причината за това се крие във факта, че в периода 2000 - 2003 г. Петя Петрова (с личен треньор и баща Ганчо Петров) завоюва 13 шампионски титли в България и поставя 2 републикански рекорда. Тридесет и девет стотни от секундата не й достигат на USA Open в Сиатъл през 2003 г., за да покрие олимпийската квота на 200 м съчетано плуване за жени.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

7. Към момента в басейна тренират безплатно юношите и девойките от 4 спортни клуба (или 600 деца всеки ден), като в последните години СПК „Траяна" например не пропуска да регистрира „феноменално представяне" по турнири в страната и навън, както редовно съобщава starozagorci.com.

Заедно с десетките купи в своята витрина обаче басейнът пази и някои не по-малко велики апокрифни истории... (18+)

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

8. Не особено спортно ориентираните старозагорци, и най-вече възпитаниците на езикова гимназия „Ромен Ролан" от средата на 90-те например, биха си спомнили не толкова басейна, колкото неговото барче.

Всеки, който е пил водка в междучасията на която и да било гимназия по света, много добре знае какво означава това.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

9. Ако можеха да говорят, тези душове специално вероятно биха замълчали дискретно.

Особено ако ги попитате за преломните лета на 1988 - 1992 г. „Най-яркият ми спомен е как влизахме през нощта през един счупен прозорец, плувахме и после в банята го обръщахме на..." Сещате се. Нека запазим източника на тази информация анонимен.

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

10. С одобрен инвестиционен кредит от близо 2 млн лв. по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA басейнът е на прага на чисто нова страница в своята история.

Предстои първият в десетилетната му история основен ремонт и редица подобрения. Ето така ще изглежда на официалното прерязване на лентата:

11 факта за покрития плувен басейн в Стара Загора
netinfo

11. Плановете на Общината и кмета Живко Тодоров включват:

Разширяване на басейна в южна посока. Цялостен ремонт. Саниране. Съвременна вентилационна инсталация и нова технология за филтрация на водата. Смяна на дограмата и подовата настилка. Енергийно ефективни соларни панели за подгряване на водата. Изграждане на допълнителни трибуни. Достъп за граждани в неравностойно положение. Очаквайте новини.

-----------

Регионалният фонд за градско развитие разполага с още 20 млн лв. за финансиране на нови проекти по инициативата JESSICA в Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Тази година средствата могат да бъдат предоставени само на частни предприемачи, тъй като в годината предшестваща местни избори българските общини нямат право да поемат дълг. Срокът за договаряне изтича през 2015 г.

Всички подробности по условията за финансиране и кандидатстване са тук.