Нови записи от Македония: Груевски си поръчал Мерцедес за 575 000 евро
Нови записи от Македония: Груевски си поръчал Мерцедес за 575 000 евро / БГНЕС

Македонският премиер Никола Груевски си поръчал по каталог специален Мерцедес за 575 000 евро.

„Искам да бъде последен модел - Full Mercedes", казва Груевски в един от разговорите с вътрешния министър Гордана Янкуловска, чийто запис днес разпространи лидерът на опозицията Зоран Заев.

„На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР", казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: „Да, да така ще бъде. Колата ще се води на МВР".

"Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", пояснява Янкуловска в разговора с шефа на спецслужбите Сашо Миялков. "Супер, №1, перфектен, подчертава Гордана Янкуловска.

В телефонни разговори между Сашо Миялков и Муса Джафери, вицепремиер от албанската партия ДСИ на Али Ахмети става ясно как е функционирала коалицията между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Муса Джафери и Сашо Миялков са имали за задача да решават не само коалиционите отношения, но и бизнес въпроси, включително и това кой да печели тръговете.

Късно снощи Груевски предложи Янкуловска да бъде сменена, което стана днес на извънредно заседание на парламента в Скопие. Според Груевски "Янкуловска и неговият братовчед Сашо Миялков, който също подаде оставка, ще влязат в учебниците, за това как са работили и защитавали Република Македония.

Днес Народното събрание одобри предложенията на премиера Груевски за смени в кабинета, като прие предложенията за нов вътрешен и транспортен министър. Новият министър на вътрешните работи ще бъде Митко Чавков, а на транспорта - Владо Мисайловски.

Протестиращите в Скопие обаче не останаха доволни от смяната на министрите. "Ние искаме оставка на правителството, не само на отделни лица, защото козметичните решения не са достатъчни". Настояваме не само политически, но и правна отговорност за цялата корупция, нарушения и престъпления. Също така искаме да се освободят 11 души, които са в ареста и един човек, който е под домашен арест заради протестите". Това са изискванията на гражданското сдружение "Протестирам", изразени на пресконференция пред парламента.

Според тях тези оставки не трябва да се използват за предсрочни избори, а за създаване на преходно правителство, което да изчисти избирателния списък, ще освободи институциите и да организира нови честни и демократични избори.

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев (СДСМ) заяви, че „оставките на Сашо Миялков, Гордана Янкулоска и Миле Янакиески са доказателство, че всичко, което казвахме през последните три месеца истината".

„Престъпността и корупцията са част от управлението на Никола Груевски. Връщането на свободата и демокрацията е нашата цел, за да се случи това е необходима оставката на Груевски", подчерта лидерът на СДСМ.

Според него Народното събрание няма право да избира нови министри.

Източник: БГНЕС