Общината, Областна администрация и РИОСВ са най- прозрачните институции във В. Търново
Общината, Областна администрация и РИОСВ са най- прозрачните институции във В. Търново / снимка: DarikNews.bg, архив

Общината, Областната администрация и РИОСВ са най- прозрачните институции във Велико Търново. Това показват резултатите от Гражданския одит на активната прозрачност, който Програма „Достъп до информация” изготвя всяка година. Проучването се проведе в рамките на месец и обхвана 544 институции от цялата страна. Експерти са следили дали администрациите изпълняват законовите изисквания за оповестяване на различни видове информация.

За тази цел внимателно са разгледани интернет страници. Подадени са и заявления с искане за копие на заповедта за определяне на служител по Закона за достъп до обществена информация. „Резултатите показват, че всички институции във Велико Търново подобряват своите публикации в интернет”, обясни изпълнителният директор на Програма „Достъп до информация” Гергана Жулева.

Голямата изненада в национален мащаб е община Стражица, която се класира на първо място в класацията за най- прозрачни институции. „Там има скок в това, което са направили за една година и рейтингът е скочил с много точки”, посочи Жулева. В дъното на статистиката е община Лясковец, която се класира едва на 214 място, отчетоха от Програма „Достъп до информация”.