26 сгради са с готови договори за саниране в Добричка област
26 сгради са с готови договори за саниране в Добричка област / DarikNews.bg, архив

26 са сключените договори за саниране на многофамилни жилищни сгради в Добричка област до момента, съобщи зам.-областният управител Ивайло Манушев. Това представлява около 10% от допустимите за саниране блокове. 23 от сградите са в Добрич, 2 – в Тервел и една в Генерал Тошево. Очаква се съвсем скоро да бъдат сключени още 2 или 3 договора. В цялата страна процесът е приключил за 789 блока. Предстои общините да обяват обществените поръчки за техническите обследвания, като се очаква до края на месеца да има вече избрани изпълнители.

Ивайло Манушев заяви, че призовава хората да бъдат активни по време на етапа на техническото обследване, да контактуват с инженерите и да обясняват какво искат, защото на по-късен етап няма да е възможно да се правят промени.

Зам.-областният управител припомни, че МРРБ улесни достъпа до Националната програма за енергийно обновяване на панелните блокове. Промените бяха гласувани от правителството в края на април.

Вече ще могат да кандидатстват отделни входове или блок-секции от дадена сграда, но само ако са последователно разположени, с минимум 36 апартамента и представляват половината от общия брой входове. Вече ще се одобряват и сгради, за които не са събрани документи от всички собственици на апартаменти, но за не повече от 5% от жилищата. По думите на Манушев това е било най-често срещаното затруднение при регистрацията на документите. В такива случаи общините ще трябва да намерят подходящо техническо решение да се извърши санирането, без да се влиза в тези жилища, за да се постигне необходимата енергийната ефективност на сградата.

По изключение ще се допуска и одобряване на сгради с минимум 32 жилища, построени преди 1975-а година и с доказани конструктивни проблеми.

Според Манушев реалните строителни дейности ще започнат през есента за отделни сгради и масово – през пролетта на 2016 година.