Обществено обсъждане на проекта за ОУП се проведе в Банско
Обществено обсъждане на проекта за ОУП се проведе в Банско / netinfo

Обществено обсъждане на предварителния проект на Общия устройствен план на община Банско и екологичната оценка към него беше проведено в курортния град.

Главната цел е чрез ОУП да се създаде териториална планова основа за дългосрочно устройствено развитие в съответствие с приетите стратегически документи за регионално развитие и със специфичните за община Банско природни, културно-исторически, туристически и други ресурси. На общественото обсъждане присъстваха кметът на Банско Георги Икономов, главния архитект на община Банско Вл. Ташев, арх. Лазаров и инж. Владова и заинтересовани лица.

"През 2012г. Общински съвет – Банско  взе решение да бъде изработен  нов Общ устройствен план, тъй като последният е от 1990 г. През последните 15 години града се разрасна, което породи необходимостта от направата на нов план, както и улична регулация на новите територии“, каза по време на срещата градоначалникът на Банско. Планирането на територията на общината ще става по начин, осигуряващ съхраняване и едновременно с това пълноценно включване в жизнен оборот на природното и на културното наследство на общината.

В община Банско попадат няколко защитени зони,  поради което е изготвен и доклад за оценка на въздействието на ОУПО върху предмета и целите на опазване в защитените зони. Заинтересованите лица, които присъстваха на обсъждането, имаха възможност да зададат своите въпроси към кмета и екипа, разработил проекта, да дадат предложения за допълнения в плана и да изкажат мнението си. Тези предложения ще бъдат разгледани от Общинския експертен съвет и включени по законосъобразност в окончателния вариант на плана, който следва да се съгласува от контролните държавни институции преди да влезе в сила.