Бъчварова: Имаме план за действие за всички възможни рискове от Македония
Бъчварова: Имаме план за действие за всички възможни рискове от Македония / снимка: БГНЕС, архив
Бъчварова: Имаме план за действие за всички възможни рискове от Македония
79728
Бъчварова: Имаме план за действие за всички възможни рискове от Македония
  • Бъчварова: Имаме план за действие за всички възможни рискове от Македония

Ситуацията на границата с Македония е спокойна, въпреки това имаме готовност да се справим с всички рискове, свързани с напрежението в съседната страна. С тази констатация излезе правителството след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Осем полицаи загинаха при операция срещу албански въоръжени бойци в Куманово през почивните дни. Отговорността за нападението беше поета от македонско крило на Армията за освобождение на Косово, като по време на престрелката загинаха 14 от нападателите.

Констатацията след продължилото час и половина заседание на Съвета по сигурността във връзка с напрежението в Македония е, че сме готови сме да осигурим сигурността на границите и да ограничим възможни миграционни вълни, ако се наложи.

Според вицепремиера Румяна Бъчварова на този етап рискове няма: „Състоянието на границите с Македония е спокойно. Няма увеличение на пътникопотока. Ние отчитаме и възможността да се появи такъв риск. Имаме готовност за овладяване. Обсъдили сме и оперативни възможности, които да гарантират както националната ни сигурност, така и сигурността на българските граждани".

Божидар Димитров: Македония може да изчезне от картата

И докато преценяваме как да реагираме при всякакви сценарии, външният министър Даниел Митов призна, че ситуацията в съседната страна поражда притеснения и затова най-важното е Македония да се стабилизира: „Политическата криза, кризата на доверие в Македония, която наблюдаваме през последните месеци, поражда политически вакуум, в който се наместват всякакви екстремистки движения, които могат да дестабилизират обстановката. За това нашият призив е управляващи и опозиция в Македония, колкото се може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза, която минава през поемане на политическа отговорност".

А политическата отговорност, според Митов, носи македонското правителство. И призова за решаване на проблема чрез реформи, в противен случаи европейското бъдеще на Македония не изглеждало близко.