Земетресение с магнитуд 7,3 разлюля Непал, има жертви
Земетресение с магнитуд 7,3 разлюля Непал, има жертви / БГНЕС

Непал бе разтърсен от нов силен трус с магнитуд 7,3 по Рихтер, съобщиха осведомителните агенции. Има нови разрушения и жертви.

Жертвите до момента са 42 души, а ранените - 1117, съобщи непалското министерство на вътрешните работи, цитирано от Асошиейтед прес. Властите и спасителите обаче очакват броят на загиналите и пострадалите да расте.

Днешният трус е бил усетен и в Индия. Индийското вътрешно министерство съобщи, че има информация за 17 загинали, 16 от тях - в източния щат Бихар. Заради земетресението метрото в Делхи и Колката спря, посочва ТАСС.

Непалската полиция посъветва хората да стоят на открити пространства, а летището в столицата Катманду преустанови за кратко работа.Геофизическият институт на САЩ съобщи първо, че днешното земетресение е било с магнитуд 7,1, но после коригира оценката си на 7,3.

Огнището на труса е било на дълбочина от 19 км, а епицентърът - на 68 км западно от град Намче Базар, близо до най-високия връх на планетата - Еверест, предаде Ройтерс.

Разрушения има в градчето Чаутара, източно от столицата Катманду, където също изпод отломките са извадени загинали, а ранените са откарани в болница, предаде Ройтерс.

Земетресение с магнитуд 73 разлюля Непал има жертви
netinfo
След първия трус са регистрирани най-малко още шест вторични с магнитуд от 4,2 до 6,2, казаха от индийската метеорологична служба.

Непал все още не може да се съвземе от мощното земетресение с магнитуд 7,9, което разтърси страната и части от Северна Индия на 25 април. Катастрофалното земетресение нанесе огромни щети на Непал и уби над 8000 души.

Източник: БТА