ДПС ще остави Москов да се „нареформира, после ще решава за вот на недоверие
ДПС ще остави Москов да се „нареформира, после ще решава за вот на недоверие / снимка: БГНЕС, архив
ДПС ще остави Москов да се „нареформира”, после ще решава за вот на недоверие
79714
ДПС ще остави Москов да се „нареформира”, после ще решава за вот на недоверие
  • ДПС ще остави Москов да се „нареформира”, после ще решава за вот на недоверие

Трудно могат да се правят сериозни промени в здравеопазването без да се търси съгласие в съсловието и обществото, а на този етап министър Москов не търси такава подкрепа и не приема алтернативни мнения. Това коментира в интервю за Дарик д-р Хасан Адемов, член на здравната парламентарна комисия. Той заяви, че ДПС е подкрепило разписаните цели в концепцията за здравеопазването до 2020 г., но не подкрепя планираните стъпки за постигането на тези цели.

Д-р Адемов уточни, че ДПС няма да инициира „вот на недоверие" заради здравната политика на кабинета, докато не станат ясни окончателно промените в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения. „Нека министър Москов да се „нареформира" и ще видим какво ще излезе, но не можем да премълчим за очевидно грешни решения", допълни той.

„Ние заявихме, че този министър е морално непригоден, а за съжаление към това той прибавя сега и функционална непригодност", каза Хасан Адемов, напомняйки критиките на ДПС към здравния министър, след като той обяви, че екипи на Спешна помощ няма да ходят в ромските махали, докато не се гарантира сигурността им.

Индивидуалните акции в здравеопазването водели до грешни решения

Имаше няколко заявени намерения - първо, че ще се обединяват болница „Св. Иван Рилски" и Александровска, след това се заговори за обединяването на девет болници в карето. Как обаче това ще се случи, на този етап това не е ясно, каза Хасан Адемов.

По думите му се правят резки промени, при това недостатъчно добре обсъдени и коментирани с тези, които са засегнати - директорите на болници, персонала на лечебните заведения. В сектор „Здравеопазване" индивидуалните акции водят винаги до грешни решения - елементът съгласуване и търсене на подкрепа според мен липсва и затова картината е толкова мъглива, допълни депутатът.

Налага се убеждението и усещането, че в момента важи принципът, че който е против нас, трябва да бъде отстранен, да бъде елиминиран и да останат само послушните, смята д-р Адемов. Той допълни, че амбицията и енергията на здравния министър са огромни, не липсват идеи, но те нито били добре обосновани и аргументирани, нито бил ясен ефектът от тях.

Дискусията за системата, за финансирането на болниците вероятно ще продължи, но нека тя да включва различен тип предложения, а не този, който се обяви против заявените намерения да бъде уволняван, заяви депутатът от ДПС. Според него това очевидно се прави за назидание на всички останали, но не може да тресе страх ръководителите на лечебните заведения.

Лимитите ни връщали към системата „Семашко"

„Изключително погрешно е да се финансират структури, а не извършена дейност - т.е. лимитите и бюджетите на лечебните заведения ни връщат в далечното минало и сякаш системата „Семашко" /бел. ред. Бюджетното финансиране/ се завръща през парадния вход. За съжаление ключът за този вход е в ръцете на министър Москов и Надзорния съвет на НЗОК", коментира д-р Адемов по повод новата методика за разпределяне на средствата за болниците.

Запитан за това доколко има облагодетелствани болници при разпределянето на средствата от НЗОК, Хасан Адемов отбеляза, че проблемът е в липсата на прозрачност при харченето на този публичен финансов ресурс. „На този фон е изключително стряскащо и притеснително предложението на МЗ - в закона за здравното осигуряване да се увеличи държавната квота с двама членове в Надзорния съвет на касата. Т.е. и хлябът и ножът ще бъдат в една и съща ръка, което е недопустимо при управлението на публичен ресурс", посочи той.

Според бившия социален министър такъв тип съмнения могат да бъдат премахнати само ако има прозрачност и яснота в изразходването на публичния ресурс за здраве. Д-р Адемов напомни, че за целта Здравната комисия е променила внесения от МЗ текст и предлага НЗОК да бъде задължена всеки месец да публикува разходите на всички болници, което ще даде допълнителна прозрачност и яснота как се разпределят средствата.

Цялото интервю с Хасан Адемов слушайте на Radio.Dariknews.bg