Въпрос за 80 000 лева: Къде е Ларс?
Въпрос за 80 000 лева: Къде е Ларс? / www.findet-lars-mittank.de, www.detektei-guetig.com

Къде е Ларс Митанк – отговорът на този въпрос струва 80 000 лева. Наградата е обявена от майката на 28-годишния германец, който е в неизвестност от лятото на миналата година. Чужденецът изчезва след почивка във варненския курорт „Златни пясъци“, където е бил с приятели. За откриването му е наета частната агенция „Гютик“, която вече 10 месеца се занимава с разследването.

За последен път Ларс е забелязан на 8 юли 2014 г. на летището във Варна. Предишният ден той е трябвало да отпътува за родината си, но получава медицинска забрана да лети, тъй като по време на почивката е спукал тъпанчето си. След като не е пуснат да се качи на самолета, Ларс се настанява в хотел „Колор“, намиращ се в центъра на морския град. Частната детективска агенция „Гютик“, наета от майката на Ларс, е установила, че германецът е бил сам в стаята си, която е напуснал в 4 часа сутринта заедно с целия си багаж. Два часа по-късно е забелязан на Централния плаж от жена, която той пита пита как да стигне до летището. Тя му предлага заедно да вземат такси, тъй като е в същата посока, и Ларс се съгласява. На летището германецът отново е прегледан от лекар, като прегледът продължава около 40 минути. Тогава чужденецът внезапно напуска стаята, зарязвайки целия си багаж и мобилния си телефон. В него остават само задграничният му паспорт и портфейлът, в който има около 300 евро. От тогава Ларс е в неизвестност, а Андреас Гютиг разсъждава какво може да се е случило на летището.

„Летището, независимо в коя държава, е сигурно място – там има гранична полиция, обикновени полицаи и вътрешна охрана. Ако Ларс е бил застрашен, мисля, че е щял да потърси помощ от полицията. Това обаче не е станало и той е избягал. Търсим причината за неговата реакция да напусне внезапно летището. Все още проверяваме следата с лекаря. Малко е вероятно един лекар да поставя 40 минути диагноза. Ако мен ме боли ухо или зъб – диагнозата ще ми бъде поставена за 10-15 минути. Ларс е бил 40 минути при лекаря. Лекарят беше разпитван от полицията и от мен в различни периоди от време, като версиите му за случилото се бяха различни“, разказва Андреас Гютиг

Въпрос за 80 000 лева: Къде е Ларс?
netinfo

Ларс и друг път е пътувал в чужбина, включително и сам, но никога не се е забърквал в неприятности. По време на престоя си в България, той е имал контакти с три германки, които са посетили стаята му. Те са открити в родината си и са разказали, че мъжът се е държал лошо с тях. Една от хипотезите за поведението на Ларс на летището е, че по време на почивката си той е приел наркотици, чийто ефект не е отминал. По думите на приятели, колеги и личния лекар на младия мъж той е пиел алкохол само празници, а дрога не е употребявал. Според Андреас Гютиг в възможно в питието на Ларс в някое заведение незабелязано да е поставен наркотик. На горещата линия на детективската агенция са получени обаждания от германци, които са имали подобни премеждия.

„Един от обадилите се каза, че е взел в Тайланд дрога, заради която в продължение на 6 седмици е имал усещането, че е преследван и че ФБР иска да го убие. На „Златни пясъци“ се продават много наркотици, част от които могат да бъдат разтворени в питие. Това може да е предизвикало мигновена реакция у Ларс, тъй като действието на дрогата е съвсем различно, когато човек я използва редовно и когато никога не е вземал“.

Въпрос за 80 000 лева: Къде е Ларс?
netinfo

От обявяването на награда за информация, която може да помогне за откриването на Ларс, разследващите са получили около 2000 сигнала. Сред  тях има много, които са отхвърлени веднага. Например за германец с ланец и голям кръст на него, който спира минувачите в Шумен и ги пита как да стигне до Израел. Част от сигналите обаче изглеждат достоверни. Такъв е снимката на млад мъж, който видимо прилича на Ларс. За него авторът на кадъра твърди, че го е забелязал в София в компанията на клошари, с които разговарял на английски език. Анализът, направен от швейцарска лаборатория, показва 80 % съвпадение на чертите на германеца с мъжа на снимката. Детективите успяват да го открият, но той се оказва българин. Андреас Гютик не изключва възможността Ларс да е убит. Шансовете младият мъж да е жив или мъртъв детективът определя като равни. В момента дори проверява сигнал, че изчезналият германец може да е станал жертва на престъпление. Има и хипотеза да се е скрил някъде, какъвто случай е имало друг германец, живял дълго време в гората край „Златни пясъци“.

„Говорихме с много специалисти и тяхното мнение е, че Ларс не е напускал района край Варна, където трябва да е създал контакти. Все още ни е струва подозрително, че е видян край Аксаково. Проверихме тази следа, но никой в Аксаково не е виждал Ларс, нито си спомня за такъв човек. Много следи стигнаха до задънена улица и загубихме време. Имаше хора, които твърдяха, че са видели Ларс в Шумен, но проверката също не даде резултат. В момента основната ни версия е, че Ларс е в района на Варна. Работим добре с граничните служби на други държави и щяхме веднага да получим информация, ако е напуснал държавата. Ларс трябва да е в България. Възможно е да се е скрил някъде, но не изключвам и възможността да е мъртъв. Обиколихме съвсем малки населени места край Варна, тъй като съществува възможност Ларс да си е намерил работа – например, да отглежда коне в някоя ферма, където може да живее и да се храни безплатно", не изключва и този вариант Гютиг.

Случаят „Ларс Митанг“ продължава да се следи в Германия, а по него работи и местната полиция. Близките на младия мъж и издирващите го са очаровани от подкрепата, която получават от българите, но не и от помощта на българската полиция.

Въпрос за 80 000 лева: Къде е Ларс?
netinfo
„Работата ни с българската полиция в началото беше много добра, докато не установих, че са направили много грешки и поисках те да бъдат отстранени. Получаваха от нас постоянно информация, като например за жената, която е видяла Ларс на плажа и го е закарала до летището. Трябва да кажа, че българската полицията в началото ни помагаше, но колкото повече навлизахме в случая - толкова повече тя се отдръпваше. Не знам защо. Още в началото имахме бюджет да наемем хеликоптер, за да огледаме района. Исках с мен да има полицай, но от полицията ми казаха, че не са получили разрешение от летището. Съгласих се. Но когато със жена ми решихме да наемем частен самолет, в рамките на 24 часа получихме разрешение от летище. Защо полицията се опита да ни блокира", недоумява Гютиг.

Наградата за информация, която може да помогне за откриването на Ларс Митанг, е 40 000 евро. Информация, която би помогнала откриването на Ларс Митанк, може да бъде подавана 24 часа в денонощието на телефоните: 0049 151 613 78673 и 0888 614 372.