Първо съботно матине
Първо съботно матине / Държавна опера Стара Загора

Съботно матине „Звездите на Старозагорската опера" ще се проведе днес от 11 часа във фоайето на Операта. В поредицата съботни матинета операта ще представя по един от именитите творци, свързали живота и сърцето си със старозагорската сцена.

„Звезди на Старозагорската опера" започва с матинето на именитата ни съгражданка Стефка Минева. Водещ ще бъде Красимир Къшев-диригент в Държавна опера-Стара Загора. Ще участват с изпълнения дългогодишните солисти на Операта- Александър Марулев, Милко Михайлов и Офелия Христова и младите надежди Гергана Русекова и Михаела Берова-мецосопрани като Примата Стефка Минева.

Оперната певица Стефка Минева /мецосопран/, е родена на 17.05.1949 г. в град Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева.От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет.Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф.Сима Иванова и проф.Илия Йосифов.

Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора.През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г.- Награда на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия.Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро.

Репертоарът на Стефка Минева включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди,Белини,Доницети,Бизе,Росини,Пучини, Вагнер,Чайковски,Римски-Корсаков,както и ролите в български творби, сред които Мария в "Ивайло" от Марин Големинов,Сара в "Мария Дисислава" от Парашкев Хаджиев, Зоя в "Цар Калоян" от Панчо Владигеров,Инес в "Почивка в Арко Ирис" от Александър Йосифов,"Хан Крум" от Александър Йосифов,Циганката в "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Стефка Минева гастролира на световна сцена,има редица участия в Метрополитън опера - Ню Йорк, Миланската "Ла Скала", Арена ди Верона и много други.

Стефка Минева е Почетен гражданин на Стара Загора с Решение на Общинския съвет от 1.10.1999 г.