Тайландският крал бе изписан от болница и се върна в двореца си
Тайландският крал бе изписан от болница и се върна в двореца си / снимка: Guliver/Getty Images

Кралят на Тайланд Пумипон Адулядет бе изписан от болницата в Банкок, където постъпи миналата година, и се върна в двореца си южно от столицата, предадоха АФП и АП.

87-годишният монарх беше хоспитализиран през октомври, когато хирурзи премахнаха жлъчния му мехур. Малко по-късно лекарите съобщиха, че той страда от повтарящи се възпаления, които се лекуват с антибиотици.

Днес кралят напусна болницата „Сирирай” заедно със съпругата си, 82-годишната кралица Сирикит, и 60-годишната им дъщеря принцеса Сириндхорн. Всички те пътуваха до двореца „Хуа Хин” в отделни коли.

Редици от верни поданици, много от тях облечени в жълто - цвета на монархията, се бяха строили при потеглянето на кралската двойка, за да поднесат добрите си пожелания. Те скандираха „Дълъг живот на Техни Величества”.

Тайландците изпитват голяма симпатия към крал Пумипон, който е най-дълго управляващият монарх в света, отбелязва АП. Много от тях го смятат за полубог и здравето му е въпрос, който вълнува силно общественото мнение. Той се смята и за добронамерена морална сила в страна, страдаща от политическа нестабилност.

Въпросът за наследяването му е изключително чувствителен, като се усложнява още повече от строгия закон, забраняващ обидите към кралското семейство.

Източник: БТА