Политолог: Тече процес за изчезването на Македония
Политолог: Тече процес за изчезването на Македония / снимка: БГНЕС

България не трябва да си мълчи за Македония! Трябва да излезе с позиция, че е против нарушаването на всякакви граници и против всякакви опити да се решават подобни проблеми с насилствени средства. Това каза в предаването „Събуди се" по Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той припомни, че Куманово се намира само на 70 км от българската граница.

По думите на Каракачанов това, което се случва в Македония, е вследствие от етническото противопоставяне в страната още от 2000-2001 година, когато в Македония имаше гражданска война.

Тогава конфликтът започна по същия начин", припомни лидерът на ВМРО.

Петима убити и десетки ранени полицаи при акцията в Куманово

„Преди десетина дни една подобна група в Западна Македония завладя един полицейски участък, но тогава нямаше такова радикално отношение от страна на властите", напомни той и добави: „Може би тази въоръжена група дойде като един добър повод за властите в Скопие, за да направят една шумна акция и да изместят фокуса от протестите срещу тях към темата с албанския сепаратизъм".

Според Красимир Каракачанов проблемите се заложени още с Охридския договор, който дава извънредни права на албанското население в Македония.

Според политолога Антон Тодоров това, което се случва в Македония, ще доведе до изчезването на държавата.

„Аз не съм от най-големите познавачи на македонските дела, но доколкото имам информация това, което се случва в момента там, всъщност е част от процес, който в средносрочна перспектива, според мен, ще доведе до изчезването на държавата Македония. Това е естествен процес", заяви Тодоров по Нова телевизия.

„През 2001 година беше подписано Охридското споразумение, в което залегна една промяна в конституцията, според която за всяка етническа общност, която достигне 20% или повече от населението на страната, автоматично нейният език става официален. В момента в Македония албанският език е официален. Най-интересното е, че свръх прочитът на това споразумение изисква албанският да се изучава и от хората с македонско самосъзнание", добави той.

„В БСП през 1995-1996 година имаше цяла група, която работеше по въпроса какво ще се случи след изчезването на Македония", коментира още Антон Тодоров.

Източник: Novanews.bg