Учени създадоха сперматозоиди по метода ин витро
Учени създадоха сперматозоиди по метода ин витро / Thinkstock/Getty Images

Френски учени за пръв път успяха да създадат човешки сперматозоиди по технологията ин витро, като използваха "незрели" клетки от тестиси, предаде Франс прес. Научната общност посреща откритието с известни резерви, но го определя като обещаващо.

Биотехнологичната фирма "Калистем" със седалище в град Лион, съобщи тази седмица, че в края на 2014 година е успяла да получи "завършени човешки сперматозоиди по метода "ин витро".

Полученият материал е бил създаден въз основата на биопсии на тестиси на пациенти, в които е имало незрели стволови клетки - сперматогонии. Фирмата определя получените резултати като първи в света. Но за тях все още не съществуват никакви официални данни и научни публикации. Специалистите считат, че получените по този начин сперматозоиди ще открият пътя към иновационни терапии за възстановяването и лечението на мъжката плодовитост. В световен мащаб се наблюдава през последните 50 години намаляване с 50 на сто на броя на сперматозоидите в мъжката сперма.

Фирмата "Калистем" не смята да публикува резултатите от изследванията си в научно издание преди 23 юни. Дотогава тя трябва да уреди някои патентни въпроси. Лабораторното производство на сперматозоиди вече беше постигнато с опитни мишки, припомня агенцията.

Източник: БТА