Зловреден софтуер инжектира реклами
Зловреден софтуер инжектира реклами / Thinkstock/Getty Images

Над пет процента от уеб потребителите са заразени с "инжекции" за реклами - вид зловреден софтуер, който внедрява нежелани реклами на интернет страниците, показва проучване на Google, цитирано от The Guardian.

Компанията обявява, че е предприела ограничителни мерки срещу софтуера, който се разпространява под формата на разширения на браузъра или като самостоятелно приложение.

Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните

Google е премахнал приблизително 200 "измамни" разширения за браузъра му Chrome и е започнал да използва функции за безопасно сърфиране, показващи предупреждения на потребителите, които често, без да знаят, инсталират на компютрите си програми за инжектиране на реклами.

Флашка-убиец изгаря лаптопа ви с висок заряд

Справянето със зловредния софтуер обаче няма да е нито лесно, нито бързо, тъй като според данните на Google има над 50 хиляди разширения и 34 хиляди приложения, които внасят реклами в браузърите. Технологичният гигант се опитва да "изскубне" корените на явлението, като информира рекламодателите, чиито реклами се показват, за измамната практика и рекламните мрежи, свързани с нея. Google притежава една от най-големите рекламни мрежи в света, което й дава възможности за ефективни действия.

Wi-Fi мрежите са благодатна среда за вирусите. Как да се предпазим?

Компанията обновява политиките си, за да попречи на рекламодатели да разпространяват нежелан софтуер. Инжектиращият софтуер носи и потенциална заплаха за браузърите. За да внесе реклами в един уебсайт, програмата разбива криптирането, използвано за безопасно доставяне на информация. Така връзките остават незащитени и в тях могат да проникнат хакери.

Източник: Фокус