Около 2000 сдружения на собственици се регистрирали заради безплатното саниране
Около 2000 сдружения на собственици се регистрирали заради безплатното саниране / снимка: БГНЕС

Около 2000 са регистрираните до момента сдружения на собствениците във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сключените договори с Банката за развитие пък вече са 644, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Очакванията са след облекчаването на изискванията за кандидатстване да се увеличи броят на договорите за безплатно саниране.

Облекчените условия за кандидатстване по програмата за саниране ще улеснят сградите, в които има малък процент собственици, които не са съгласни да участват в проекта.
Ще могат да се включат и най-старите блокове, които имат по-малък брой апартаменти, каза регионалният министър Лиляна Павлова и уточни колко са кандидатите за саниране досега. Към момента на територията на цялата страна във всички населени места, които са допустими за кандидатстване, имаме около 2000 регистрирани сдружения на собствениците, като договорите между тези сдружения и общините са 900, а от тях 841 вече са подадени в банката за развитие за сключване на договор за финансиране, а сключените договори с банките са 644, отчете министърът.

Лиляна Павлова коментира, че се предвиждат по-строги ограничения за строителство в свлачищни зони и коментира, че са необходими 900 милиона лева за да бъдат укрепени всички 1800 свлачища в страната.  500 милиона са нужни само за аварийните свлачища, за които трябва да се предприемат спешни мерки.