ЦЕРН осъществи първия сблъсък на протони в Големия адронен колайдер
ЦЕРН осъществи първия сблъсък на протони в Големия адронен колайдер / снимка: Guliver/Getty Images

Специалисти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) осъществи за пръв път сблъсък на сноп протони в най-големия и най-мощен ускорител на частици в света - Големия адронен колайдер, след 2-годишната му модернизация, съобщиха световните информационни агенции.

Сблъсъкът е станал сутринта на 5 май. В тестов режим протоните са били „инжектирани” в колайдера при ниска енергия - 450 гигаелектронволта на всеки сноп. В резултат на всеки сблъсък са се образували частици, които са били регистрирани от приборите. Така специалистите са имали възможност да проверят оборудването.

Колайдерът започна да набира мощност

В продължение на две години по ускорителя се извършваха работи за повишаването на неговата мощност. Една от целите се състоеше в това, да бъде увеличена почти двойно енергията на сблъсъка на сноповете протони в сравнение с 2012 г. - от 8 на 13 тераелектронволта. Специалистите се надяват, че при такова равнище на енергията ще бъдат открити нови възможности за изследвания.

Сблъсъците на протони с двойно по-голяма мощ от досегашната обаче няма бъдат възобновени, преди да приключат тестовете. Въпросните сблъсъци, протичащи със скорост близка до светлинната и довели до откриването на отдавна търсената частица Хигс бозон, създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13,8 млрд. години, за който се смята, че е дал начало на Вселената.

Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за космоса и функционирането му на ниво елементарни частици.

Източник: БТА