Времето на 7 май: По-хладно с валежи
Времето на 7 май: По-хладно с валежи / БГНЕС, архив

Прогноза за времето за 7 май, четвъртък

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 13 и 18 градуса, съобщават от НИМХ-БАН.

Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове. Значителни по количество ще са валежите в Централна България, до полунощ - и в Източна България, на места там ще има и градушки. Вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен и с него температурите ще се понижат, като максималните ще са предимно между 23 и 28 градуса.

Преди обяд над Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса, вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 13-16 градуса.

Над планините облачността ще е значителна, купесто-дъждовна, и ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията през втората половина от деня, а по-значителни - в Родопите. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части - до силен, вятър от запад-северозапад. Максималната
температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.

В петък ще бъде по-хладно. Ще се понижат и сутрешните температури, а максималните в повечето райони ще са между 22 и 27 градуса. Сутринта все още в отделни райони на Източна България и в планините ще превалява, с тенденция през деня валежите навсякъде да спрат.

Облачността ще е променлива, над по-голямата част от страната намаляваща до слънчево. Вятърът ще е слаб, в източните райони ще се ориентира от север-североизток - умерен.

В събота повече слънце ще има преди обяд. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в Западна България, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Минимални температури - между 10 и 15 градуса, максимални - между 20 и 25 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg