Няма връзка с около 60 граждани на страни от ЕС в Непал
Няма връзка с около 60 граждани на страни от ЕС в Непал / снимка: БГНЕС, архив

Няма връзка с около 60 граждани на страни от ЕС в Непал повече от седмица след катастрофалното земетресение, отнело живота на над 7000 души, предаде Ройтерс, като се позова европейски източник.

Това е много по-малко от съобщението от миналата седмица за 1000 граждани на страни от ЕС, с които нямало връзка. Цифрата беше намалена, след като спасителни екипи достигнаха отдалечени части на Непал, посочи източникът.

Същевременно непалските власти съобщиха, че служители на полицията и местни доброволци са открили телата на около 100 планинари и селяни, които били затрупани от лавина, предизвикана от опустошителното земетресение, и копаят в снега и леда в търсене на следи от още десетки хора в неизвестност.

Правителството в Непал започна да приканва чуждестранните екипи вече да приключват спасително-издирвателните операции, тъй като надеждата да бъдат намерени живи хора под развалините след труса намаляват, отбелязва Ройтерс.

Телата на планинарите били извадени в събота и неделя в село Лангтанг, на 60 км северно от Катманду. През населеното място минава маршрут за планински преходи, който е популярен сред западните туристи. По данни на властите цялото село, което включва 55 къщи за гости за планинари, е било заличено от лавината.

"Местните доброволци и служители на полицията копаят в дълбок почти 2 м сняг с лопати в търсене на още тела", заяви представител на окръжните власти в района, където се намира Лангтанг.

Източник: БТА