Плевнелиев предложи Бетина Жотева за член на СЕМ
Плевнелиев предложи Бетина Жотева за член на СЕМ / снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев обяви своята номинация за член на Съвета за електронни медии. Държавният глава ще назначи на длъжността Бетина Жотева.

Бетина Жотева е с дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини.

В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. „Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи. Работата й в НАТО и в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз й позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световен обществено-политически живот.

В момента Бетина Жотева заема длъжността говорител на Министерството на външните работи, а през последните пет години работи в администрациите на четири български правителства. През 2014 г. е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Република България и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Бетина Жотева има бакалавърска степен от Държавен университет -Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет „Св. Климент Охридски" по философия и философски науки. Владее свободно четири езика - английски, руски, френски и испански.