Пенсионираният неврохирург Бен Карсън влиза в битката за президент на САЩ
Пенсионираният неврохирург Бен Карсън влиза в битката за президент на САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Пенсионираният неврохирург Бен Карсън обяви, че влиза в битката за президентския пост в САЩ, предаде Ройтерс. В интервю за подразделението на телевизия Си Би Ес във
Флорида той каза, че ще се опита да спечели номинацията на Републиканската партия.

Бен Карсън е на 63 години и е популярен сред консервативното течение "Чаено парти". Очаква се той да обяви официално кандидатурата си по-късно в Детройт. Той ще е първият афроамериканец, който ще се бори за номинацията на републиканците. Известен е и като първия лекар, успешно разделил сиамски близнаци със свързани глави.

Сенаторът Марко Рубио от Флорида, Тед Круз от Тексас и Ранд Пол от Кентъки вече се включиха в надпреварата за републиканската номинация.

Бившата изпълнителна директорка на "Хюлит Пакард" Карли Фиорина се очаква да представи кандидатурата си днес. Утре бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби ще обяви плановете си. Други потенциални републикански кандидати са бившият
губернатор на Флорида Джеб Буш, губернаторът на Уискънсин Скот Уокър и губернаторът на Ню Йорк Крис Кристи.

Хилари Клинтън или жаждата за победа

Сред демократите за основен кандидат се смята бившият сенатор и държавен секретар Хилари Клинтън. Независимият сенатор Бърни Сандърс от Върмонт влезе в демократическата надпревара миналата седмица.

Източник: БТА