Телата на 50 души са извадени от зоната на лавината, станала след труса в Непал
Телата на 50 души са извадени от зоната на лавината, станала след труса в Непал / снимка: БГНЕС

Непалски полицейски екип е извадил телата на около 50 души, сред които и чужденци алпинисти, от зоната, пострадала от лавини, съобщиха властите в Катманду днес, предаде Ройтерс.

Никое от телата не е идентифицирано, заяви заместник-началникът на полицията в северния окръг Расува - Правин Покхарел, който оглавявал екипа. Телата били изровени вчера, седмица след земетресението. Не можехме да стигнем до зоната по-рано заради дъжда и облачното време, обясни той. Екипът пак ще се завърне на мястото днес. Най-малко още 200 човека са изчезнали в района, включително алпинисти и местни селяни.

Над 7000 са вече жертвите от труса в Непал

Над 80 чужденци официално са обявени за изчезнали в Непал след опустошителното земетресение с магнитуд 8,7 миналата седмица, съобщи ДПА. "Разполагаме с данни, че 82 чужденци от различни страни са изчезнали", заяви говорител на МВР. В долината Кенджинг, където е популярният трекинг маршрут Лангтанг северно от столицата Катманду, при спасително-издирвателна операция бяха открити телата на 48 души, включително най-малко трима чужденци, затрупани от свлачище. Властите смятат, че над 200 души, половината от които чужденци, още са погребани там, заяви полицейски източник.

Американски военни самолети и персонал се очаква да пристигнат в Непал днес - с ден закъснение, за да помагат за доставките на помощи да пострадалите райони извън столицата, съобщи говорителка на морската пехота на САЩ.

Бригаден генерал Пол Кенеди беше съобщил, че контингентът включва 100 войници, транспортна техника, четири самолета и два хеликоптера. Критики предизвика бавенето и задръстването с помощи на летището в Катманду заради митнически проверки.

Представителят на ООН Джейми Макголдрик призова правителството да смекчи нормалните си митнически ограничения, за да се справи с нарастващия поток от помощи от чужбина, но правителството, което се оплака, че е получило ненужни доставки като риба тон и майонеза, настоява митничарите да проверяват всички доставки. В петък бяха отменени митата върху брезентовите навеси и палатки.

Според властите усилията да се ускори доставянето на помощи за отдалечените райони се забавя и от недостига на камиони и шофьори, мнозина от които се прибрали по родните села, за да помагат на семействата си. Складовете ни с пълни със зърно и разполагаме с големи запаси от храни, но не можем да ги транспортираме по-бързо, обясни мениджър от "Непал Фуд Корпорейшън". Военни хеликоптери хвърлят пакети с инстантни нудълс и бисквити в отдалечените села, но хората имат нужда от ориз и други съставки, за да сготвят истинска храна.

Приоритет е осигуряването на подслон преди сезона на мусоните, заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на световната програма по прехраната Ертарин Кузен. Хората спят на открито, палатки са опънати на стадиона в Катманду и на голф игрището.

ООН е започнала да набира средства за оказване на помощ на жителите на Непал и разчита да събере 415 млн. долара, които ще позволят финансирането на хуманитарните операции в течение на три месеца. Досега във фонда са постъпили 68 млн долара.

В Непал се усеща остър недостиг на хранителни продукти, медикаменти, брезент и инструменти за ремонт на жилищата. Приоритет номер едно са палатките и тентите.

Над 300 000 къщи са частично или напълно разрушени по данни на вътрешното министерство, цитирано от ДПА. Правителството очаква да получи 100 000 палатки. Вече са раздадени над 47 000, но нуждите надхвърлят 400 000, заяви говорител на министерството.

Източник: БТА