Почина великата Мая Плисецкая
Почина великата Мая Плисецкая / снимка: Guliver/Getty Images

Голямата балерина Мая Плисецкая почина в Германия на 89-годишна възраст, съобщи генералният директор на Болшой театър Владимир Урин, цитиран от Франс прес.

"Позвъни ми съпругът на балерината Родион Шчедрин. Починала е от тежък сърдечен пристъп. Лекарите са се борили, но нищо не са успели да направят", каза Урин.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на близките на балерината в комюнике, публикувано от пресслужбата му.

Родена на 20 ноември 1925 г. в Москва, Плисецкая е една от двете балерини на Съветския съюз, получила титлата "Prima ballerina assoluta".

Баща й е инженер, разстрелян през 1938 г. при управлението на Сталин, а майка й е киноактриса, изпратена в трудов лагер в Казахстан като "член на семейството на предател на родината". Малката Мая е отгледана от чичо си и леля си.

Влиза в Болшой театър през 1943 г., където веднага се налага като една от най-добрите балерини от своето поколение. Тя танцува близо 50 години в Болшой, далеч след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират руските балерини.

Считана е за една от най-големите балерини на XX век заедно с Галина Уланова.

Почина великата Мая Плисецкая
netinfo

Източник: БТА