Акушерката Емилия казала пред полицаи, че бебето плачело и я дразнело
Акушерката Емилия казала пред полицаи, че бебето плачело и я дразнело / снимка: БГНЕС, архив

„Когато детето е било закарано в "Токуда", първоначалните предположения са били, че то е изтървано. След обстоен преглед обаче е установено, че е налице синдром на малтретираното дете, с множество травми по главата и т.н. и вече това им e дало основание да ни сигнализират".

Това коментира пред „24 часа" Николай Христов от Софийската градска прокуратура, който е наблюдаващ прокурор по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, пребила бебе.

По думите му от „Софиямед" към тях няма официално съобщение и сезиране по случая.

„Представили са ни един протокол, с който шефът на болницата на 20 април назначава вътрешна проверка по случая и комисия. Тя е преглеждала записите от 16 до 18 април. На 21 април IT специалистът казва, че е прегледал тези записи заедно с комисията. Между другото, прегледани са записи от камери от почти всички отделения на болницата, което опровергава твърдението на защитата, че е подходено избирателно и са гледани само записите, които се отнасят до дейността на Емилия Ковачева", допълва Христов.

„Обяснения като обвиняема не е давала, възползвала се е от това си право. Има обяснения пред оперативен работник в полицията. Написала ги е собственоръчно, казва, че е нанесла няколко удара на детето, защото много плачело и я дразнело, тя била изморена и искала то да млъкне. Тези обяснения в полицията обаче нямат доказателствена стойност и ние не можем да ги ползваме в процеса", каза още прокурорът.