„Еърбъс подава жалба заради шпионаж от САЩ
„Еърбъс подава жалба заради шпионаж от САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската компания за авиация и астронавтика "Еърбъс" ще подаде жалба срещу неизвестен извършител след разкритията на немски медии, че САЩ са шпионирали компанията.

"Ние сме наясно, че като голяма компания в сектора сме цел и обект на шпионаж", се казва в съобщение на компанията. "Въпреки това в този случай ние сме притеснени, тъй като има солидни подозрения в индустриален шпионаж", се посочва още в съобщението.

От "Еърбъс" допълват, че след публикациите в германския печат са се обърнали към германското правителство за повече информация по случая.

В началото на седмицата германското издание "Билд" публикува информацията, че офисът на германския канцлер е знаел от 2008 г. за американски икономически шпионаж срещу европейски компании като "Еърбъс", но не е реагирал.

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала бизнеси в Европа чрез станцията за наблюдение на германската агенция за външно разузнаване в Бавария, съобщава вестникът.

През 2013 г. след разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън стана ясно, че дори телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван, което предизвика напрежение между Вашингтон и Берлин.

Сред подслушваните от САЩ компании са "Еърбъс", която се занимава с космическа техника и отбрана, както и компанията "Еврокоптер", която вече е под шапката на "Еърбъс".

Източник: БГНЕС