Кои са най-великите изобретения в света
Кои са най-великите изобретения в света / Viasat Explore

Поредицата „Нация на иновациите" по Viasat Explore  разказва историите на най-ценните за човечеството открития

Задавали ли сте си въпроса кои са най-великите изобретения, променили живота ни? Какви драматични истории стоят зад тях, както и колко постоянство и страст са необходими, за да им бъде вдъхнат живот? От поредицата „Нация на иновациите" по Viasat Explore разбираме за невероятни открития, без които не можем да си представим живота днес.

Продукцията показва забележителни иновации, променили историята. Сред представените изобретения е конструирането на първия самолет от братята Райт. Зрителите ще могат да видят и как се създават вятърни мелници с размер на бълха, предназначени за производство на енергия за ежедневна употреба.

Поредицата ще представи и момичето, създало биогориво от водорасли, които отглежда под леглото си.

Почитателите на нововъведенията ще научат и как с бутилки от сода може да се освети светът. Епизодите ще се излъчват от 28 април до 26 май, всеки вторник, от 21:10 и от 21:35 часа.

А какво сме дали ние на света? Сигурно ви е любопитно. Ако трябва да направим класация на най-полезните български изобретения, няма как на първо място да не е компютърът. След като получава 650 долара от университета в Айова, за да осъществи идеята си, Джон Атанасов създава ABC (от английски Atanasoff-Berry Computer) през март 1939 година. След дългогодишни спорове за патент, американецът с български произход е признат за баща на съвременния компютър - машината, без която едва ли можем да си представим живота днес.

Сред изобретенията, без които не можем в наши дни, е и скоростната кутия на автомобилите. Интересен факт е, че тя е създадена в Париж от българина Румен Антонов. Първоначално той изобретява петстепенната скоростна кутия, а впоследствие шестстепенната и най-модерната и удобна в момента - автоматична скоростна кутия.

Но гениалните български изобретения не свършват дотук. Ксерокс машината, която присъства във всеки офис, също е създадена от българин. Неин откривател е академик Георги Наджаков през 1937 година.

Сред българските изобретения е и отличеният за най-иновативен продукт на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014 - т.нар. SkimProt. Това е стикер, съставен от четири слоя, които предпазват банковите карти от копиране и източване.

Българските умения са признати в целия свят. Неслучайно страната ни заема 14-то място в световно проучване за най-висок коефициент на интелигентност за 2014 година. Класацията е съставена от британския психолог Ричард Лин и финландския политолог Тату Ванханен, изследвали жителите на 113 страни.

Кои ще са следващите гениални български изобретения - предстои да видим.

Кои са найвеликите изобретения в света
netinfo