Петима разградски пианисти – с награди от международни конкурси
Петима разградски пианисти – с награди от международни конкурси / Радка Минчева
Петима разградски пианисти – с награди от международни конкурси
79489
Петима разградски пианисти – с награди от международни конкурси
  • Петима разградски пианисти – с награди от международни конкурси

Петима млади пианисти от Разград – с награди от престижни международни конкурси. Призове има и за техните педагози - Галина Героева и Нина Георгиева от Музикална школа „Илия Бърнев“ при читалище „Развитие 1869“.

Петима разградски пианисти  с награди от международни конкурси
netinfo

Първокласничката Ивана Хосровян е най-малкият лауреат на награда от конкурсите през уикенда. За нея участието в четвъртото издание на „Вивапиано“ е едва втори конкурс. 0,7 стотни от оценката на журито не й достигат за първото място във втора възрастова група и остава на второ, но получава и специалната награда на името на композитора Александър Райчев.

16-годишният Сезер Емиров е на първо място в седма възрастова група в същия конкурс и има най-висок бал от всички участници в международната проява, и още – специалните награди на името на Антон Диков и на Димитър Ненов.

Християна Наковска е в най-оспорвана възрастова група - четвърта, в която са и братята Хасан и Ибрахим Игнатови. Класирана е на втора позиция.

Шукрие Динчерова в седма възрастова група е с трето място, а двете педагожки Нина Георгиева – на Ивана и Сезер и Галина Героева – на  Християна и Шукрие са също с награди – дипломи за професионални успехи.

В конкурса „Музиката и Земята“ участниците са в една възрастова група – от 5 до 35 години, няма и диференциране по музикални инструменти. Музикалната надпревара се провежда за 23-ти път, в журито са само професори, представители на различни държави, участниците пък са предимно завършили и учещи в Консерватории.

Разградските призьори в конкурса са Шукрие Динчерова и Офелия Керчева. Шукрие е със специална награда, а Офелия – със специална награда за изпълнение на творба, посветена на природата. Приз има и за техният педагог Галина Героева – за високи педагогически постижения.

В конкурса участва и бивш неин възпитаник, сега ученик в Музикалното училище – пианистът Фидоси Керчев е с първа награда за камерен дует с цигулка.