Иран е задържал товарен кораб с български моряци в екипажа
Иран е задържал товарен кораб с български моряци в екипажа / БГНЕС, архив

Моряци от България, Мианма, Румъния и Великобритания са в екипажа на задържания от иранските военноморски сили товарен кораб с български капитан, съобщи Франс прес, като се позовава на иранската държавна телевизия.

Екипажът на кораба е невредим, съобщи компанията, която експлоатира плавателния съд, цитирана от Ройтерс.

Контейнеровозът "Тигрис" на датската компания "Мерск" (Maersk) с 24-членен екипаж беше задържан по-рано днес в Персийския залив от иранските елитни сили Корпус на гвардейците на ислямската революция и отклонен към пристанище Бандар Абас. Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.

Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад потвърди пред агенция Ирна, че спорът има частен характер и че операцията е била предприета в ирански териториални води.

Контрейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com.

"Мерск Тигрис" се експлоатира от компания "Рикмерс шипмениджмънт". Корабът не е собственост на "Мерск" и екипажът не е нает от "Мерск", уточни говорител на датската компания за морски транспорт.

Източник: БТА