Д-р Дечев не изключва да се готви приватизация на болница „Св. Иван Рилски”
Д-р Дечев не изключва да се готви приватизация на болница „Св. Иван Рилски” / снимка: Личен архив
Д-р Дечев не изключва да се готви приватизация на болница „Св. Иван Рилски”
79482
Д-р Дечев не изключва да се готви приватизация на болница „Св. Иван Рилски”
  • Д-р Дечев не изключва да се готви приватизация на болница „Св. Иван Рилски”

Има икономически интерес зад идеите за сливане на болници, заяви в интервю за Дарик вече бившият директор на столичната университетска болница „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Той не изключи една от целите да бъде приватизация на болницата, но беше категоричен, че управлението на няколко лечебни заведения под обща шапка - каквато е лансираната идея на здравното министерство за 9 болници в София, е абсурдно в днешно време.

Д-р Дечев напомни, че последните шест години болница „Св. Иван Рилски" има положителни финансови резултати, като само миналата година е внесла в хазната данък печалба за над 400 000 лв.

Чуйте интервюто с д-р Дечев

„В реда на нещата беше да се проведе някакъв разговор. В никакъв случай не бих отказал, след като волята на работодателя ми е такава. Този министър не е получавал критики от мен. От мен са получавали критики политики, които са правени преди този министър, и за съжаление, той ги продължава. Големият проблем на д-р Москов - не е тайна за никой, че той е с нулев административен опит, нормално е около него да има екип от хора, които да му дават съвети и явно, че в този екип от хора има и такива, които го качват просто на някаква грешна позиция. И той, тъй като е упорит и настоятелен, продължава да пробива, какъвто е случаят с това обединение на болници", каза д-р Дечев.

Според него министърът е подведен. По думите му, ако се търси някаква логика в решението, нямало такава. „Значи махаме директора на една болница, защото тече процес на сливане, сега се оказва, че тече същият процес в девет болници, но там не махат директорите. Идеята да се възвърне една форма на обединение, такава, каквато е била преди тридесет и пет години - Медицинска академия, която имаше една шапка и имаше база, примерно нашата болница е била база номер еди-кой си. Само че тези хора забравят, че тогава здравеопазването беше бюджетно, а сега са търговски дружества", каза бившият вече директор на болница „Свети Иван Рилски".

По думите му има най-различни конспиративни теории - „от сорта на това, че искат да се приватизира болницата"Св. Иван Рилски". Категорично има икономически интерес в действията, които се вършат, каза д-р Дечев. „Това, което се презентира - да се намаляват разходите за администрация, е повече от наивно", коментира още той.

Д-р Дечев заяви, че не би приел да се върне в болница, която ще се обединява по начина, по който е било казано, защото по думите му това означава, че той би се „превърнал в палач" на всичко това, което е направил със своя екип през последните шест години.