Порошенко: Войната в Донбас може да пламне всеки момент
Порошенко: Войната в Донбас може да пламне всеки момент / снимка: БГНЕС

Минските споразумения трябва да бъдат изцяло изпълнени, но войната в Донбас може да започне всеки момент, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко при откриването на международната конференция в подкрепа на Украйна в Киев. Порошенко, цитиран от ТАСС, изрази също надежда, че ще има подкрепата на Европа за Донбас и че Украйна, Европа и Западът ще бъдат единни по този въпрос.

Според него в настоящия момент Киев води борба на два фронта - води битка в Източна Украйна, а също така осъществява комплексни и болезнени реформи. "Става дума за нова Украйна, която не се страхува да изхвърли всички счупени инструменти на бунището на историята", подчерта той. Според президента днешната конференция трябва да повиши нивото на подкрепата за Украйна. Той призова света "решително да стои редом с нас". На конференцията правителството на Украйна представя междинните резултати от работата си по стабилизиране на икономиката и реализацията на реформите. За участие в нея са поканени представители на европейските институции, на страните от Г-7, ООН, международни организации и крупни инвестиционни компании. Сред участниците във форума са и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Вчера двамата бяха на срещата на върха ЕС-Украйна, състояла се в Киев.

При откриването на конференцията Юнкер заяви, че е дошло време да бъде пресечена корупцията, която подкопава украинската икономика. Той напомни, че Украйна е разработила пакет от нови антикорупционни законопроекти. Юнкер обърна внимание и на необходимостта от реформи на системата за държавно управление, на енергийния сектор, който трябва да стане прозрачен, от децентрализация. Именно децентрализацията, по неговите думи, ще даде възможност да бъде разрешен конфликтът /в Донбас/, което трябва да стане още тази година.

"Реформите трябва да се провеждат не заради печалбата, а заради гражданите", подчерта Юнкер.

Източник: БТА