С нов прокурор и свидетел с нов нос продължава делото срещу кмета на Исперих
С нов прокурор и свидетел с нов нос продължава делото срещу кмета на Исперих / netinfo

С нов прокурор продължава през месец май делото срещу кмета на Исперих Бейсим Басри.

Градоначалникът е обвинен в извършване на опит за убийство и възпрепятстване дейността на лесничеи, засекли го да бракониерства в ловния резерват „Воден“ през февруари 2013 г. Басри веднъж получи условна присъда само по второто обвинение, но Апелативен съд-Варна върна делото за ново разглеждане, тъй като установи, че мотивите за присъдата не са подписани от съдебните заседатели.

Процесът стартира повторно през февруари, когато стана ясно, че лесничеят, по когото е стреляло – Пеньо Астраджиев е починал между двата процеса след кратко боледуване.

През февруари в съдебната зала не се явиха няколко свидетели, за които бе разпоредено принудително довеждане. Двама от тях ги нямаше и днес – кметът на село Йонково Кямуран Мустафа Абдурахим и шофьорът в община Исперих Шенол Бакир, който първоначално бе обвинен в извършване на стрелбата. Бакир се оказа командирован в София до вчерашна дата, а Абдурахим изпрати медицински документ, че е в Правителствена болница, където му предстои операция на носа.

След разпита на тримата явили се свидетели и едно вещо лице съдът отложи процеса за 29 май, за когато разпореди и отново принудително довеждане на двамата свидетели.

Делото ще продължи с нов прокурор, тъй като държавният обвинител по процеса Милена Пенчикова е подала предизвестие за напускане на Окръжна прокуратура. То изтича на 30 април, след която дата Пенчикова започва адвокатска кариера.