Запалваме сливенските огньове на 5 май
Запалваме сливенските огньове на 5 май / Община Сливен, архив

Носителите на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 и 2014 г. Деньо Денев и Валентина Радинска ще запалят тазгодишните „Сливенски огньове“.  Майските празници на културата се откриват официално на 5 май. В рамките на един месец Сливен ще бъде сцена на множество концерти, изложби , фестивали и премиери. Това съобщи на пресконференция днес Ваня Шишкова-началник на отдел „Образование, култура и вероизповедания”.

Празничната програма ще започне на 3 май с премиера на „Палавата питка” на ДКТ Сливен. На площад „Хаджи Димитър“ в 10.30 часа на 5 май е концертът на децата от детските градини в Сливен. Отново на площада в 16.00 часа е концертът с участието на фолклорни детски и младежки колективи и клубове за непрофесионални изпълнители. В деня на официалното откриване от 18.00 часа във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ ще бъде открита и изложбата „Светът на изкуствата” на скулптора Светослав Милев. В 19.00 часа е тържественият концерт на Симфоничен оркестър - Сливен с диригент Диан Чобанов, Симона Кодева-сопрано, Иван Момиров- тенор, Ивайло Джуров- бас и Петър Данаилов – баритон.

Традиционната церемония по запалването на символния огън на празниците е в 20.45 ч. на пл. „Хаджи Димитър”. Там по-късно ще започне концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Ансамбъл за народни песни и танци „Тунджа” – гр. Ямбол.

В рамките на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ ще бъде отбелязана 70-та годишнина от края на Втората световна война с концерт на група Грамофон на 8 май и с кръгла маса на тема „Да знаем за войната, да пазим мира“.

По традиция на 10 май ще се отбележи и Деня на Хаджи Димитър“ с изложба „В името на драгоценното  ни Отечество! 175 години от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа” и ритуали.

От 11 до 13 май в Сливен ще се проведе 17-ти Национален фестивал на детската книга и ще бъде отбелязана 60-та годишнина от създаването на РБ „Сава Доброплодни“ .

Едно от най-интересните събития е на 15 май, когато в ПМГ „Добри Чинтулов” ще се открие изложбата „Моят град в годините отминали (1878-1940)”, а в 18.00 ч. в НЧ „Христо Ботев – 1897” ще има представяне на литературен сборник „Жажда” 2015 г. и рецитал на авторите.

Част от  програмата на майските празници е и провеждането на „Сливен Арт Фест” в дните от 15 до 31 май. На 16 май  е Нощта на музеите и галериите”. Посещенията в РИМ, Художествената галерия и крепостта „Туида” ще са безплатни за гражданите. От 9.00 до 24.00 часа на средновековната крепост ще се провеждат събития, демонстрации и атракции, които също ще са без такси.

В дните от 22 до 25 май ще се проведе 19-ти Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” като дефилето на участниците в инициативата ще бъде на 22 май от 17.15 ч. В Сливен ще дойдат деца от 13 държави в Европа и Азия – Словения, Естония, Германия, Чехия, Полша, Словакия, Украйна, Грузия, Босна, Русия, Литва, Малайзия и Турция.

24 май - Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост също ще бъде изпъстрен със събития. Акцент в програмата е и 25-годишнина от възстановяването на Съюза на народните читалища, която ще се отбележи на 28 – 29 май.