Петьо Петров-Еврото с нов опит да напусне съдебната система
Петьо Петров-Еврото с нов опит да напусне съдебната система / снимка: БГНЕС, архив

Доскорошният ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, ще направи втори опит да напусне съдебната система. Това става ясно от дневния ред за утрешното заседание на Висшия съдебен съвет.

На 5 март 2015 г., един глас не достигна ВСС да приеме молбата на Петров, с която той поиска да бъде освободен от системата. Тогава точката бе докладвана лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че държавното обвинение има интерес да се освободи от Петров по „най-бързия” начин. На утрешното заседание на ВСС проект на решение по молбата ще бъде докладвана от Комисията по предложенията и атестирането.

Повторното разглеждане на молбата на Петьо Петров ще се проведе в контекста на обжалваното от правосъдния министър друго решение на ВСС, с което бе отказано образоването на „дисциплинарно производство” срещу бившия ръководител на Следствения отдел на СГП.

Христо Иванов съди ВСС пред Върховния административен съд, тъй като „правителството” на съдебната власт отказа да проверява Петров за действията му по делото „Цонев-Сантиров-Попов”, които бяха окончателно оправдани, а Петьо Еврото уличен в подбудителство към подкуп.

Заседанието на ВСС на 29 април от 13.30 ч. ще стартира с обсъждането на друг скандал - писменият изпит за младши прокурори, проведен на 18 април т.г. Според редица публикации в медиите и според признания на отделни членове от ВСС, няколко от кандидатите за младши държавни обвинители, са знаели казуса преди началото на писмения изпит. Няма яснота как участниците в конкурса са се сдобили с копие от казусите, както и дали прокуратурата извършва разследване на изтичането на информация от ВСС.

Източник: БГНЕС