Китай отмени експедициите до Еверест заради опасност от нов трус
Китай отмени експедициите до Еверест заради опасност от нов трус / БГНЕС

След мощното земетресение в Непал властите на Тибетския автономен район на Китай отмениха всички изкачвания по разположения в Тибетския район северен склон на Еверест през пролетта на тази година, предаде ТАСС.

Мощното земетресение в Непал предизвика лавини в планинските проходи, вследствие на които загинаха или пострадаха десетки алпинисти.

На северния склон на най-високия връх на света огромна лавина падна на височина 7000 метра, след което сътрудници от тибетското управление по спорта се насочиха към базовия лагер на алпинистите, за да ги убедят да се откажат от плановете за изкачване на Еверест и други планински върхове в района. "През следващия месец се очакват още повече вторични подземни трусове", заяви един от ръководителите на спортното ведомство, цитиран от агенция "Синхуа".

Според неговата информация до момента над 400 алпинисти от над 20 страни по света благополучно са достигнали безопасни места.

Земетресението с магнитуд 7,9 разтърси Непал на 25 април. Лавината на Еверест след земетресението отне живота на над 20 алпинисти, над 60 бяха ранени, а над 200 изчезнаха безследно. Общият брой на жертвите на земетресението в Непал достигна 4138 души по данни на Вътрешното министерство, цитирани от ДПА. За две денонощия сеизмолозите регистрираха в Непал най-малко 50 повторни труса с магнитуд от 3,5 до 6,9.

Китайската страна на Еверест е по-малко популярна сред катерачите, отчасти защото за влизане в Тибет се изисква специално разрешение, припомня Асошиейтед прес. Тя обаче остава алтернатива на силно посещаваната непалска страна и популярността й нараства, особено сред китайските алпинисти. На малкото летище в непалската столица Катманду цари хаос след земетресението. Поради голямото количество хуманитарни помощи летището е претоварено. Говорител на министерството на отбраната на Индия съобщи, че 4 индийски самолета с помощи, спасители и комуникационна екипировка са били принудени да се върнат в Делхи поради задръстването на летището.

Индия планира да изпрати самолетите отново тази вечер, когато се очаква ситуацията да се подобри. Непалското правителство заяви, че хората изпитват остра нужда от помощи. Над 6300 души бяха ранени, а десетки хиляди загубиха домовете си. Лила Мани Поудял, главен секретар на правителството и координатор на спасителните дейности, призова международната общност да изпрати повече помощи. В Непал има недостиг на всичко - от санитари до електричество.

"Молим за палатки, сухи храни, матраци, завивки, одеяла и 80 различни лекарства, от които отчаяно се нуждаем веднага", заяви той. "Нямаме хеликоптерите, от които се нуждаем, нито умението, за да помогнем на хванатите в капан".

След като хората бъдат извадени от отломките е необходима още повече помощ, отбеляза той, особено от ортопеди, невролози, анестезиолози, хирурзи и медицински сестри. "Призоваваме чужди правителства да изпратят тези специализирани екипи", добави той. Възстановяването се забавя и от факта, че много работници - шофьори на цистерни, служители на електрически компании, строителни работници, разчистващи отломки - са отишли при семействата си и остават при тях, отказвайки да работят, уточнява правителството. Има опасения, че хиляди хора може да са изолирани от света в опустошени планински селища.

Неправителствената организация "Лекари без граници" изпраща в Непал осем екипа за медицинска и друга помощ след земетресението. Четири от екипите се опитват да пресекат границата от индийския щат Бихар, един екип идва от Делхи, а група от Япония се насочва към долината на Катманду. Осем служители на организацията с медицински умения напусна Брюксел и ще създаде хирургически екип, както и мобилни клиники. Днес от Амстердам потегля и екип с медицински помощи, вода и санитарни материали.

Неправителствената организация Оксфам се готви да занесе питейна вода и хигиенни продукти на хилядите останали без домове непалци. Според оценки на хуманитарната организация около 30 000 души живеят във временен подслон в 16 създадени от правителството лагери. Те са прекалено уплашени от опасността от вторични трусове, за да се върнат по домовете си. "Нашите служители проверяват семействата им и партньорите, с които работим. В момента всички данни за жертви идват от долината на Катманду. За съжаление се опасявам, че това е само началото", заяви Сесилия Кайзер, директор на Оксфам за Непал.

Израелски военен спасителен екип е изпратен, за да помогне за откриване на оцелели в развалините. Израелците ще върнат в родината израелски туристи и ще създадат полева болница за местни жители. Общо 260 израелски военни се насочват към Непал за мисията.

По данни на израелската армия не е установена връзка с около 150 израелци след земетресението. Израелската национална медицинска служба Маген Давид Адом ще върне в страната и 18 израелци, пътували до Непал, за да получат деца, родени от непалски сурогатни майки, заяви говорителят Заки Хелър. 90 на сто от 100-хилядната непалска армия участва в спасителните операции, съобщи неин говорител.

Австралия е изпратила 9-членен екип за реакция на кризисни ситуации. Очаква се австралийските експерти да пристигнат в Катманду днес и да се погрижат за сигурността на австралийските граждани, с които все още не е установена връзка след земетресението. Екипът ще помогне и с хуманитарната оценка, за да помогне на непалското правителство и международните усилия.

Нова Зеландия изпраща 37 експерти по издирване в градски условия в Катманду. Включват се експерти по разчистване на отломки и техническа помощ, строителен инженер и медицински екип. Нова Зеландия изпраща и един милион новозеландски долара (761 000 щатски) хуманитарни помощи. Установена е връзка с над 200 новозеландци в Непал и се полагат усилия за свързване с останалите. Към момента няма причини да се смята, че при земетресението има загинали новозеландци.

Източник: БТА