Единен код в книжките за шофьори, хващани пияни зад волана, предлага ЕК
Единен код в книжките за шофьори, хващани пияни зад волана, предлага ЕК / снимка: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че предлага въвеждането на незадължителен единен код "69", който да се вписва в свидетелствата за правоуправление на водачите, които вече са били залавяни да шофират след употреба на алкохол.

Пояснява се, че в някои държави от ЕС вече е въведен някакъв подобен код върху шофьорските книжки. Целта на решението е кодът да бъде уеднаквен, за да бъде ясен при проверки извън държавата, където е било издадено свидетелството.

Вписването на кода остава незадължително за държавите от ЕС.

Автомобилна система надушва алкохол в потта на пияни шофьори и им пречи да карат

Употребата на алкохол, неизползването на предпазни колани, преминаването на червен сигнал и превишаването на скоростта са причини за три от четири катастрофи на пътя, отбелязва комисията. Днешното предложение засяга и въвеждането на задължителни "алкохолни ключалки" в автомобилите.

Тези устройства няма да позволяват запалването на двигателя на автомобила, когато водачът е под влиянието на алкохол. Предвижда се поставянето на подобни устройства да бъде задължително в автомобилите на водачите, веднъж залавяни да управляват под алкохолно въздействие.

Източник: БТА