Граждани настояват за нов закон за движение по пътищата
Граждани настояват за нов закон за движение по пътищата / снимка: БГНЕС, архив
Граждани настояват за нов закон за движение по пътищата
79416
Граждани настояват за нов закон за движение по пътищата
  • Граждани настояват за нов закон за движение по пътищата

264 телефонни разговори с всички кметове в страната ще проведат от Фондация „Безопасни улици от Валя” за задължението на общините да поддържат и обезопасяват пътищата. Това стана ясно на протест на фондацията на пешеходната пътека пред Софийския университет във връзка с тежките пътни инциденти с фатален край. „Безопасни улици от Валя” настояват за нов закон за движение по пътищата и кметовете да изпълняват задълженията си по закон за обезопасяване в жилищните райони.

Според статистиката посочена от фондацията за периода от 2000 до 2014 г. загиналите от пътно-транспортни произшествия са 13 500, а ранените 132 000.

„Нашият апел е не само към шофьорите, но и към общините да си свършат работата. Факт е, че след всяко едно убито дете се поставят повдигнати пътеки и се обезопасява района. Но това е с цената на един детски живот. Нашето искане е към кметовете, да си свършат работата преди да стане инцидента. В закона за движение по пътищата ясно е описано, че е задължение на общината да обезопасява жилищните райони”, коментира Пламена Кормей от Фондация „Безопасни улици от Валя”.