Вълко Грозев получи наградата „Александър Паскалев” на тазгодишната „Южна пролет”
Вълко Грозев получи наградата „Александър Паскалев” на тазгодишната „Южна пролет” / DarikNews

Наградата за цялостен принос в областта на литературата и изкуството "Александър Паскалев" в 43-тото издание на националния конкурс "Южна пролет" в Хасково получи писателят и краевед Вълко Грозев. Церемонията по връчване на отличията бе тази вечер в театъра "Иван Димов".

„Пегас”-ът в раздела за поезия бе за Илиян Любомиров от София и стихосбирката му "Нощта е действие". Награди получиха също Стойчо Младенов от Троян за "Между два града" и Ангела Пранарова от Благоевград за "Кутия за стихове и перли".

Вълко Грозев получи наградата Александър Паскалев на тазгодишната Южна пролет
netinfo

Светлана Николова и Илиян Любомиров

Наградата за местен автор на хасковския КДК бе за пресаташето на областната администрация Светлана Николова и дебютната й стихосбирка "Дъждовни магистрали".

В раздела за проза „Пегас” получи Йоана Мирчева за сборника разкази "Слепи срещи". Награди взеха също Бистра Величкова от София за разказите "Малка, мръсна и тъжна" и Катерина Хапсали за романа "Гръцко кафе". "Пегас"-ът за сценарий отиде при Станимир Великов, а за литературна критика при Здравко Дечев.

Вълко Грозев получи наградата Александър Паскалев на тазгодишната Южна пролет
netinfo

Станимир Великов, Йоана Мирчева и Здравко Дечев

 

36 млади автори от цялата страна участваха в тридневния литературен форум. 23 издателства представиха своите заглавия в рамките на Дните.