Николай Нанков разясни в Червен бряг облекченията при безплатното саниране
Николай Нанков разясни в Червен бряг облекченията при безплатното саниране / obshtina.chervenbryag

На информационна среща с жители на Червен бряг на 22 април зам.-министър Николай Нанков представи готвените промени в методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Подетата инициатива е част от мащабната кампания, организирана в цялата страна и цели даване на разяснения относно етапите, през които ще бъдат реализирани проектите, от тяхното разработване до окончателното им финализиране. На срещата присъстваха кметът на Община Червен бряг Павлин Фильовски, както и членове на комисията, отговарящата за изпълнението на Програмата.

Промените целят да се увеличи броят на кандидатурите и да могат повече собственици на жилища да се възползват от програмата.

Премахва се необходимостта всички собственици на жилища в блоковете да дадат писмено съгласие за участие. В много блокове има необитаеми апартаменти или такива, които вече са санирани. Няма да е необходимо съгласие от тях, като ще са необходими документи за поне 95% от апартаментите. Освен това вече ще могат да кандидатстват отделни входове от блоковете. Ако е повече от един вход, то ще трябва да е пореден с останалите кандидатстващи. Ще могат да кандидатстват и блок-секции на дадена сграда, които представляват половината от общия брой входове. Намалява се и необходимият минимален брой апартаменти в един блок.

Очаква се промените да бъдат гласувани от правителството в средата на следващата седмица, каза зам.-министърът и допълни, че така се дава възможност и на сградите в по-малките населени места, като Червен бряг, също да кандидатстват. Той изрази надежда, че след тази среща обществеността в Червен бряг ще погледне по-оптимистично на Програмата за санирането и ще загърби част от притесненията, плод на манипулации и политически внушения.

„Няма друг аналогичен пример в Европа, за последните 25 години, където държавата да инвестира 100% публичен ресурс за частна собственост, подчерта министърът и пожела поне 3 жилищни кооперации от града да успеят да се включат в безплатното саниране.

Изнесени бяха и най-актуалните данни за хода на Програмата. Около 1800 са регистрираните към момента сдружения на собствениците, от тях подадените искания за сключване на договори за целево финансиране към Българската банка за развитие са 728, а 517 са вече сключените договори. Най-много са кандидатите от Благоевград, София, Хасково и Стара Загора.

В Червен бряг вече е регистрирано първото сдружение на собствениците - от бл. 10/70 на ЖК „Победа". От своя страна Общината е осигурила екип от експерти, които да оказват методическа помощ на гражданите, желаещи да участват в Националната програма за санирането.

На сайта на Общината са публикувани и подробните указания за участие в Национална програма за енергийна ефективност с прикачените към тях формуляри за кандидатстване.