16 лв. се плаща за тон строителни отпадъци, ако човек сам ги закара в депото
16 лв. се плаща за тон строителни отпадъци, ако човек сам ги закара в депото / Dariknews.bg

Около 1, 63 лв. - това е сумата, която би платил мъжът, изхвърлил три чувала с мазилка и строителни отпадъци в жълт контейнер за разделно събиране на битови отпадъци, разположен до сградата на пощата в Габрово.

Как би могъл да постъпи той!

Един от възможните варианти е събраното от собственика да се закара на депото за отпадъци, което се намира в землището на село Гръблевци, близо до село Седянковци.

За 1 тон строителен отпадък се вземат 16 лв.

Друга възможност предлага "Благоустрояване". Общинското предприятие изпраща на място специализиран автомобил. Цената за тази услуга е определена от Община Габрово.

Допуска се много малки количества от строителни отпадъци да се изхвърлят в контейнерите. Става въпрос за една-две торбички, а не за повече.

"Все повече са жителите на града, които сигнализират на нашия телефон за нерегламентирани отпадъци на различни места в общината. Увеличава се и броят на габровци, които спазват изискванията за изхвърляне на боклуците".

Това заяви на 18 април пред вестник "100 вести" Хилда Цвъркалева, управител на общинското предприятие "Благоустрояване".

"Искам чрез вестник „100 вести“ да помоля габровци да не изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите. Ако са до кубик-два, е по-добре да ги изсипват до контейнерите. Ние ще го приберем".